Tiental Ajax voorkomt drama

Tien Ajacieden zijn hun coach te hulp geschoten. De dagen van de veelgeplaagde Co Adriaanse leken na 45 minuten tegen FC Twente geteld. Maar na rust maakte het Amsterdamse tiental de 2-0 achterstand meer dan goed (3-2).

Met de dreiging van een derde thuisnederlaag op rij leek de geschiedenis zich te herhalen. Anderhalf jaar geleden was het verlies tegen FC Twente de genadeklap voor Jan Wouters. De oud-international verdween toen van het toneel als Ajax-trainer. Gezien de opmerkingen van Leo Beenhakker leken ditmaal de dagen van Adriaanse geteld. Volgens de technisch directeur zou alleen een overwinning de positie van de Ajax-trainer kunnen verstevigen. Die noodzakelijke winst leek na 45 minuten verder weg dan ooit.

FC Twente-aanvaller Jack de Gier had tot twee keer toe duidelijk gemaakt dat er iets moest veranderen bij de Amsterdammers. In de vierde minuut opende hij op aangeven van de vrijgelaten Ellery Cairo de score. Na een ruim kwartier profiteerde De Gier van de geboden ruimte van zijn directe tegenstander John Heitinga; 0-2. In de laatste minuut voor rust leek het pleit definitief beslecht. Ahmed Hossam kon zijn frustratie niet meer de baas en trapte Spira Grujic na. Hoewel in het daaropvolgende opstootje meer spelers een uitsluiting verdienden, kreeg de Egyptenaar als enige de rode kaart.

Het uitgangspunt dat er niets meer te verliezen was, leek Ajax te verlossen van de verlammende druk. In de tweede helft speelde de Amsterdamse ploeg met meer overtuiging. FC Twente werd ondanks de man-meer-situatie teruggedrongen. De Amsterdammers kregen acht minuten na rust een verdiende steun in de rug. Andy van der Meyde tekende voor de aansluitingstreffer. Een schitterende vrije trap van Rafael van der Vaart zette de Amsterdam Arena een kwartier voor het einde in vuur en vlam. Maar de tien man van Ajax werden zelfs beter beloond voor hun bewonderswaardige metamorfose in de tweede helft. Wamberto, die een strafschop werd onthouden, maakte vier minuten voor het einde de ongelooflijke avond compleet.