Tevredenheid bij Oranje: 'We speelden beter dan Canada'

Na twee slechte vertoningen tegen Nieuw-Zeeland (1-0) en China (0-1) speelden de Oranje Leeuwinnen in de derde groepswedstrijd van het WK 2015 in Canada wel behoorlijk. Tot tevredenheid van coach Roger Reijners leverde dat een punt tegen het gastland (1-1) en maakt Nederland als nummer drie kans op de achtste finale.

'Ik denk dat we goed begonnen, zelfs in de eerste fase', klonk het na afloop van de wedstrijd in het Olympisch Stadion van Montreal tevreden uit de mond van Reijners. De vroege achterstand deed volgens hem geen recht aan het wedstrijdbeeld. 'Dat doelpunt van hen komt uit een ingooi. Dat is een spelhervatting. De ploeg bleef gelukkig rustig', stelde hij in gesprek met Voetbal International.

Wel vond Reijners dat het ene doelpunt, de late gelijkmaker van Kirsten van de Ven, te weinig was. 'Uit de eindpass kunnen we nog veel meer halen. We hadden echt meer kansen moeten en kunnen maken van de mogelijkheden. Wat belangrijk was, is dat we in de tweede helft de organisatie hielden en vandaar uit op zoek zijn gegaan naar dat ene moment. Uiteindelijk komt dat en maken we een goed doelpunt. Ik denk al met al een prima partij. Twee goede ploegen in mooie atmosfeer, waarin we uiteindelijk dat punt over de streep haalden. We hebben er nu vier en moeten even afwachten.'

Manon Melis werd door de FIFA verkozen tot vrouw van de wedstrijd. Ze glunderde van oor tot oor. 'Dit was een heel goede wedstrijd van ons. Vooral in de eerste helft  speelden we goed positiespel, beter dan Canada ook. In de tweede helft bleven we goed georganiseerd. En dan is het terecht dat we nog een doelpunt gemaakt hebben in een van de laatste minuten.'

De Oranje Leeuwinnen speelden tegen Canada voor 45 duizend man. Melis genoot van die ambiance. 'Het was geweldig voor zo'n publiek te spelen. De sfeer was fantastisch en niet alleen voor de Canadezen. Er waren ook heel veel Nederlanders, dat gaf ontzettend veel energie.' Of het ook genoeg is voor de volgende ronde moet nog blijken. De ploeg van Reijners moet bij de beste vier nummers drie eindigen om de laatste zestien te bereiken. Thailand (twee punten, Groep B) staat al onder Oranje.