Terug in de tijd: bliksemgoal van Roy Makaay bezorgt Real ellende

Reacties

Real Madrid schreef dinsdag een zwarte bladzijde bij in de eigen clubgeschiedenis. De Spaanse grootmacht leed op eigen veld tegen Ajax de grootste nederlaag ooit in de Champions League (1-4). Het was niet de eerste keer dat Real werd dwarsgezeten door Nederlanders.

Terug in de tijd: bliksemgoal van Roy Makaay bezorgt Real ellende

Op 7 maart 2007, vandaag precies twaalf jaar geleden, versperde Bayern München de ploeg van Fabio Capello namelijk de weg naar de kwartfinale in de Champions League. En ook toen was het een Nederlander met dadendrang die een belangrijk aandeel had in de Europese aftocht van De Koninklijke.

Real Madrid, met Sergio Ramos in de basiself, mocht aftrappen en besloot de bal achterin rond te spelen. Het derde balcontact bracht de bal echter bij linksback Roberto Carlos, wiens aanname zwak was. Meteen onderschepte Hasan Salihamidzic, die langs de Braziliaan vloog en Roy Makaay in stelling bracht. Das Phantom passeerde Iker Casillas direct en zette na 10,12 seconden al de 1-0 op het scorebord.

De snelste treffer in de Champions League-geschiedenis was de basis voor een 2-1 overwinning voor Bayern, waar ook Mark van Bommel meespeelde. Na de 3-2 nederlaag die de Duitsers eerder leden in Madrid (en waarbij Van Bommel vlak voor tijd scoorde) was het bovendien voldoende om de laatste acht te bereiken.

Jaren later zei Makaay er in een interview het volgende over: 'Real speelde normaal gesproken in een 4-2-3-1 opstelling, maar ze hadden hun nummer 10 eruit gehaald en vervangen door een extra verdedigende middenvelder. Ik geloof dat Guti eruit ging en Emerson erin stond. We wisten dus dat Madrid defensiever zou spelen dan anders.'

'We zeiden tegen elkaar dat we de eerste tien minuten vol druk zouden zetten, om te kijken of we een vroeg doelpunt konden maken. Toen zij aftrapten ging de bal naar Fernando Gago en daarna naar Roberto Carlos, bij wie de bal van de voet stuitte. Hasan onderschepte en voor we het goed en wel door hadden, lag-ie erin. Het ging zo snel. Hun tactische plan was meteen weg en wij beleefden een droomstart. Zeker in zo'n belangrijke wedstrijd.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tijd in seconden Speler Club Tegenstander Datum
10,12 Roy Makaay Bayern München Real Madrid 7 maart 2007
10,96 Jonas Valencia Bayer Leverkusen 1 november 2011
20,07 Gilberto Silva Arsenal PSV 25 september 2002
20,12 Alessandro Del Piero Juventus Manchester United 1 oktober 1997
21,06 Clarence Seedorf AC Milan Schalke 04 28 september 2005
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.