Weergaloos Ajax schrijft historie en vernedert CL-koning Real Madrid

Reacties

Ajax heeft dinsdag op weergaloze wijze Real Madrid uit de Champions League gekegeld. De ploeg van Erik ten Hag schreef historie door de recordhouder van het toernooi in eigen huis te vernederen.

Weergaloos Ajax schrijft historie en vernedert CL-koning Real Madrid
Real Madrid
Real Madrid
1 - 4
Ajax
Ajax

Ajax wachtte een loodzware opgave in Estadio Santiago Bernabéu na de 1-2 nederlaag in de heenwedstrijd, waarin de Amsterdammers indruk maakten met hun sterke aanvalsspel. Er waren nog meer positieve aanknopingspunten in aanloop naar de return: het aantal nederlagen van De Koninklijke tijdens dit seizoen op eigen terrein (liefst zes) en het gemis van Sergio Ramos door een schorsing die de aanvoerder opliep door een (opzettelijke) gele kaart in Amsterdam.

In de jacht op een herhaling van de 0-2 zege in Madrid in het gloriejaar 1995 koos Ten Hag voor dezelfde elf namen als in Amsterdam. Dusan Tadic speelde weer als rondzwervende aanvalsleider, een rol waarin hij eerder al een plaag vormde voor Bayern München. Bij Real Madrid keerde Raphaël Varane terug, op de plek van Ramos, en Lucas Vázquez kreeg als rechtsbuiten de voorkeur boven Gareth Bale, die niet geliefd is bij de Madrileense aanhang.

Spektakel
De concurrent van Bale speelde een hoofdrol in het enerverende begin van de wedstrijd. Ajax begon vlijmscherp, maar ontsnapte in de vierde minuut aan een achterstand bij een kopbal van Varane op de lat na een haarscherpe voorzet van Vázquez. Drie minuten later kwam Ajax juist op voorsprong. Ziyech zette druk op de nonchalante Toni Kroos, die de bal verloor aan Tadic. De absolute uitblinker van Ajax legde terug op Ziyech, die de bal koel in de verre hoek mikte: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de vroege openingstreffer namen de spanning en intensiteit alleen maar toe en ontvouwde zich een fraai schouwspel. Real deelde speldenprikken uit, maar Ajax speelde ijzersterk en sloeg in minuut achttien op prachtige wijze opnieuw toe. Tadic was wederom belangrijk. De Serviër wurmde zich los van Sergio Reguilón, dolde Casemiro met een roulette (à la Zinedine Zidane) en bediende David Neres, die koel bleef en de bal langs doelman Thibaut Courtois prikte.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De winnaar van de afgelopen drie Champions League-edities bleef enorm kwetsbaar, zoals zo vaak dit seizoen. Ajax bleef hongerig en kreeg goede kansen op een derde goal via Neres en Tadic. Real was dreigend via Vázquez, op wiens schot Andre Onana knap redde, en in de uitbraak via de Braziliaanse bliksemschicht Vinícius Júnior. Beide buitenspelers verlieten na een half uur geblesseerd het veld. Hun vervangers waren Marco Asensio en Bale, die vier minuten voor rust dicht bij de aansluitingstreffer was met een verfijnd stiftje op de paal.

Wondergoals
In de tweede helft voerde Real de druk op, met schoten van Asensio en gelegenheidsaanvoerder Karim Benzema die net voorlangs gingen. Maar Ajax bleef gevaarlijk en beet al van zich af met een poging van Donny van de Beek na een ingenieuze steekpass van Tadic, die zelf de trekker overhaalde na een uur. Aan het einde van de zoveelste sterke aanval van Ajax schoot hij de bal glaszuiver in de kruising. Er was twijfel of Noussair Mazraoui in de aanloop naar de goal de bal wel op tijd binnenhield met een sliding, maar scheidsrechter Felix Brych keurde het doelpunt na ellenlang overleg met de videoarbitrage goed.

De pijnlijke 0-3 noopte Real tot haast en na een grote kans voor Bale was het in de zeventigste minuut al raak: Asensio passeerde Onana op aangeven van Reguilón. De emoties golfden op en neer in Madrid, want in de 73ste minuut scoorde vrijetrappenspecialist Lasse Schöne op wonderlijke wijze, met een specialiteit van het huis. Vlak voor zijn aftocht – Dani de Wit kwam in zijn plaats – verraste de Deense routinier Courtois met een heerlijk schot in de verre hoek: 1-4.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feest
In de slotfase maakten ook Kasper Dolberg en Joël Veltman hun entree, als vervangers van Neres en Mazraoui, die de eerste wedstrijd in de kwartfinale mist door een schorsing. Terwijl Real Madrid de hoop langzaam verloor, ontsnapte Ajax in de nieuwe samenstelling aan een tweede tegengoal. Frenkie de Jong, die verder uitstekend speelde, verloor de bal maar zag Benzema vlak voor het doel op het moment suprême uitglijden.

Enkele minuten later produceerde Ziyech een even reusachtige misser. De linkspoot had de 1-5 voor het intikken op aangeven van Tadic, maar schoot over. Dat mocht de pret niet drukken, want Ajax hield stand, zag Nacho zelfs uit frustratie een rode kaart pakken en vierde een uitzinnig feest met de massaal meegereisde aanhang na het laatste fluitsignaal.

Net als Tottenham Hotspur behoort Ajax tot de laatste acht van de Champions League, dat dit seizoen een nieuwe winnaar krijgt door de uitschakeling van de dertienvoudig winnaar van het belangrijkste clubtoernooi van Europa. De loting voor de volgende ronde is op 15 maart. Ajax bereikt de kwartfinale vier keer eerder, voor het laatst in 2003. Dat lukte PSV drie keer. De historische stunt van Ajax in Madrid is goed nieuws voor het Nederlandse voetbal. Door de overwinning neemt Nederland de elfde plaats op de coëfficiëntenlijst weer over van Oostenrijk.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tadic: 'Ongelooflijke prestatie tegen Real Madrid en mijn beste wedstrijd ooit'
'Weergaloos hoe Frenkie de Jong Luka Modric bespeelde'
'Prestatie Ajax zelden vertoond in het moderne voetbal'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.