Ten Hag ziet geen patroon: 'Je krijgt het respect in Europa, dat voel je'

Reacties

Erik ten Hag leeft optimistisch toe naar de bekerfinale tegen Vitesse van komende zondag. De Ajax-coach kon zich tijdens zijn vooruitblik niet vinden in de kritiek dat het voor zijn ploeg wel vaak mis is gegaan in wedstrijden waarin het beter was, met in het achterhoofd de uitschakeling door AS Roma in de Europa League.

Ten Hag ziet geen patroon: 'Je krijgt het respect in Europa, dat voel je'
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
Vitesse
Vitesse

Het was een opvallend moment tijdens de persconferentie: er werd opgeworpen dat Ajax niet alleen tegen Roma beter was, maar ook tegen Getafe, Atalanta Bergamo en Tottenham Hotspur. Ook tegen die tegenstanders liep het niet goed af voor de Amsterdammers. Ziet Ten Hag een patroon en moet hij daar iets mee richting de toekomst? Na afloop van die duels was telkens zijn conclusie dat Ajax minstens gelijkwaardig was.

De coach wierp die suggestie van tafel: 'Jij haalt allemaal wedstrijden aan die uiteindelijk verloren zijn. Maar we waren ook gelijkwaardig aan Juventus, aan Real Madrid, aan Lille, aan Young Boys. Dus ik zie dat patroon niet. In wedstrijden op dat niveau, waar het heel dicht bij elkaar ligt, spelen details een rol, een hoofdrol. In deze twee wedstrijden (tegen Roma, red.) is het niet onze kant op gevallen. Maar als je zo ver bent gekomen, goed voetbal speelt en bij de laatste acht zit in Europa, dan doe je het gewoon goed. Dan verdient de ploeg een compliment, zeker voor de manier waarop dat bereikt is. We hebben ons getoond aan Europa en dat respect krijg je in Europa, dat voel je.'

Gravenberch
Ten Hag werd voorgelegd dat het voor veel jonge spelers in zijn selectie dit seizoen snel is gegaan. Ze zijn doorgegroeid van de status van talent naar basisspeler. Ryan Gravenberch is daar een goed voorbeeld van. De middenvelder speelde donderdagavond in Rome ongelukkig en zijn spel werd ook kritisch onder de loep genomen door analisten. Hoe helpt Ten Hag de achttienjarige spelmaker bij het omgaan met die veranderde status?

'Ik voer gesprekken met mijn spelers en dan komt ook de vraag voorbij van hoe ze zich voelen. Je moet ze begeleiden. Je ziet dat statussen veranderen. Ryan was begin dit seizoen nog een talent en gisteren kreeg hij mandekking. Dan zie je dat zijn status is veranderd, dat ze hem gaan kennen. Dat is een mooie ontwikkeling en daar moet hij dan ook weer een antwoord op vinden. Hij heeft het in zich. Hij gaat die antwoorden vinden. Daar ben ik van overtuigd', aldus Ten Hag.

De coach besprak ook de kwaliteiten van Vitesse en gaf een update over de fitheid van een paar van zijn spelers. De finale tussen Ajax en Vitesse begint zondag om 18.00 uur in De Kuip.

Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.