Ten Hag roemt steun voor Ziyech: 'Voor hem kom je naar het stadion'

Erik ten Hag is een tevreden man na de 4-1 zege van Ajax op VVV-Venlo. De trainer zag hoe de Amsterdammers zich donderdag oprichtten na het pijnlijke verlies bij PSV.

Voor rust had Ajax het nog zwaar tegen de Limburgers. 'In de eerste helft speelden we in een slordig tempo en was het moeizaam', aldus Ten Hag tegen FOX Sports. 'Daarna mis je de strafschop. Maar ik vond de reactie daarop richting de rust goed. De ploeg verdient een groot compliment voor die veerkracht.'

De zwakke start had volgens Ten Hag te maken met het zondagse debacle en de nasleep daarvan. 'Natuurlijk heeft dat met vertrouwen te maken. Zondag had toch een impact op zo'n jonge ploeg, door het verlies en wat daarna gebeurde. We zijn met goede bedoelingen aan de wedstrijd begonnen, maar dan mis je de strafschop en dat doet toch ook wat. Ik moet de weerbaarheid prijzen, we hebben het goed opgepakt.'

'In de tweede helft creëren we zoveel kansen. De uitslag kan nog vele malen hoger uitvallen', vervolgde de trainer. 'De tegenstander gokt voorin, wij creëren de kansen en raken de paal en lat. Het is jammer dat er niet meer goals vielen. Het is in ieder geval goed dat we veel kansen creëren. Uiteindelijk moet je ook wat geluk hebben. Ik verwijt mijn ploeg dat zeker niet.'

Het was een bijzondere avond voor Hakim Ziyech, die zondag een duw kreeg toen de spelersbus van Ajax werd opgewacht bij de terugkomst uit Eindhoven. In het begin van de wedstrijd tegen VVV scandeerden enkele Ajax-fans 'Ziyech, rot op', maar dat verdween snel naar de achtergrond. 'Het was goed dat het uiteindelijk overstemd werd', aldus Ten Hag. 'Hij laat zien dat hij onverstoorbaar is, legt een goede prestatie op de mat, maakt een goede goal en liet nog meer hoogstandjes zien. Daar kom je voor naar het stadion als voetballiefhebber. Het gejuich en applaus overstemde het gefluit. Zo steunde het grote gedeelte van het publiek Hakim Ziyech en daarmee Ajax.'

Door de eenvoudige zege op VVV heeft Ajax door het betere doelsaldo nog maar een punt nodig uit twee wedstrijden om nummer drie AZ voor te blijven. De Alkmaarders treffen Ajax op de voorlaatste speeldag. Ten Hag denkt dat de buit nog niet binnen is in aanloop naar het onderlinge duel. 'Je moet altijd alert blijven daarin. Het is de nummer drie, dus daar moeten we ons weer goed op voorbereiden.'

Ten Hag kon overigens niets melden over de ernst van de blessure van Joël Veltman, die voortijdig per brancard naar de kant moest met zware knieklachten. Vrijdag zal onderzoek uitwijzen hoe lang de aanvoerder moet herstellen.