Neres en veelbesproken Ziyech blinken uit na trieste aftocht Veltman

Ajax heeft donderdag een grote stap gezet naar het veiligstellen van de tweede plaats in de Eredivisie en daarmee een plaats in het voorportaal van de Champions League. Na een aarzelende start voetbalden de Amsterdammers na rust het chagrijn van zich af tegen VVV-Venlo: 4-1. David Neres had het op z'n heupen en ook de veelbesproken Hakim Ziyech scoorde.

Ajax-coach Erik ten Hag opteerde voor een 3-4-3-formatie, waarin een plaats was ingeruimd voor basisdebutant Noussair Mazraoui. Zijn entree voor de geschorste Nicolás Tagliafico was meteen ook de enige mutatie ten opzichte van het duel met PSV van zondag. De Amsterdammers wilden zo snel mogelijk de 'PSV-kater' verwerken en kregen in de achtste minuut een gouden kans om de score te openen. Lasse Schöne zag zijn strafschop echter worden gekeerd door doelman Lars Unnerstall. De penalty werd toegekend na een overtreding van Damian van Bruggen op diezelfde Schöne.

Zo maakte Ajax het zichzelf moeilijk, want het goed georganiseerd spelende VVV-Venlo gaf weinig ruimte weg in de lang niet volle Arena. De ploeg van Ten Hag speelde in een te laag tempo om het de Limburgers echt lastig te maken. Verder dan pogingen van Mazraoui en Neres kwam Ajax lange tijd niet. De Amsterdammers zagen in de 38ste minuut ook nog eens Joël Veltman uitvallen, die een ogenschijnlijk zware blessure opliep nadat Ralf Seuntjens hem een beuk uitdeelde. De aanvoerder werd per brancard afgevoerd.

Uitgerekend Seuntjens bracht VVV-Venlo in de 42ste minuut aan de leiding door goed te anticiperen op een lange bal en doelman Andre Onana te passeren met een schot van afstand. Ajax schrok wakker en zette de situatie nog in de eerste helft recht. Tot twee keer toe was Neres de gevierde man. De Braziliaan tikte eerst bij de tweede paal binnen op aangeven van Donny van de Beek en was vervolgens het eindstation van een snelle aanval. Het was Rasmus Kristensen, de vervanger van Veltman, die Neres bediende nadat de Braziliaan de defensie van de bezoekers in de luren had gelegd met een overstapje.

Na de hervatting probeerde Ajax verder te gaan op het elan van de laatste minuten voor rust. Het was echter VVV-Venlo dat de eerste (grote) mogelijkheid van de tweede helft kreeg. Vito van Crooij ging alleen af op Onana, maar faalde bij de afronding. Daarna was het alleen Ajax dat de klok sloeg. De onvermijdelijke 3-1 viel in de 59ste minuut en kwam van de voet van Klaas-Jan Huntelaar. De routinier bleef van dichtbij koel na het voorwerk van Neres. Vlak daarvoor was VVV-Venlo nog enkele keren ontsnapt: Huntelaar miste een aardige kans en Maximilian Wöber teisterde de lat.

Ajax, dat flirtte met een percentage balbezit van tachtig, probeerde het publiek te trakteren op meer doelpunten. Met name Neres en Ziyech toonden zich bedrijvig. De paal voorkwam een hattrick van de Braziliaan. VVV-Venlo mocht keeper Unnerstall dankbaar zijn dat het lange tijd bij 3-1 bleef. Zelfs de Duitser had geen antwoord op een geplaatst schot van net buiten het zestienmetergebied van Ziyech, die daarmee de eindstand bepaalde. Kasper Dolberg, die Huntelaar afloste, deed ook nog bijna een duit in het zakje. In de 84ste minuut bracht Ten Hag nog Jurgen Ekkelenkamp in, die daarmee debuteerde.

In de afsluitende twee speelrondes verdedigt Ajax een marge van liefst vijf punten op nummer drie AZ. Beide teams staan op 29 april tegenover elkaar in de Arena. De equipe van Ten Hag sluit het seizoen een week later af met een uitwedstrijd tegen Excelsior. VVV-Venlo, dat door de resultaten van deze midweekse speelronde formeel veilig is, speelt nog tegen provinciegenoot Roda JC Kerkrade (thuis) en FC Utrecht (uit).