Ten Hag maakt zich geen zorgen: 'Kijk naar Vitesse vorig jaar'

Reacties

Erik ten Hag wil FC Utrecht de Duitse winnaarsmentaliteit bijbrengen, maar juist de resultaten vallen in de Domstad de laatste weken vies tegen. De druk neemt toe voor het uitduel met PEC Zwolle van vrijdag.

Ten Hag maakt zich geen zorgen: 'Kijk naar Vitesse vorig jaar'

Ten Hag (foto) zegt in gesprek met de NOS te volharden in het proces dat hij heeft ingezet. 'Je moet niet vergeten dat Utrecht dit seizoen heeft moeten inleveren. We hebben alleen transfervrije spelers kunnen halen en jeugdspelers laten doorstromen. Zodoende hebben we een talentvolle, maar ook onervaren groep. Daar zullen fouten worden gemaakt, dat is onvermijdelijk. Het is zaak om met de staf en spelersgroep stoïcijns door te werken', schetst hij de situatie.

Maar juist op mentaal vlak, waar Ten Hag de Utrechters met zijn ervaringen bij Bayern München iets extra's wilde bijbrengen, sloeg zijn elftal een modderfiguur. Tegen de op papier mindere goden Willem II, SC Cambuur, Excelsior en Roda JC werden in totaal maar twee punten gepakt. Het elftal was bij vlagen geen schim meer van de ploeg die veelbelovend aan de nieuwe competitie begon en Sebastién Haller (onnodig rood tegen Willem II) en Yassin Ayoub (disciplinaire schorsing, inmiddels weer in genade aangenomen) misdroegen zich.

Speelstijl
Ten Hag werd afgelopen week behoorlijk onder vuur genomen tijdens een supportersavond. De fans zijn ontevreden, mede doordat de resultaten in de ogen van de fans de veel te defensieve speelstijl niet vergoeden. 'Ik zie dat mijn spelers met de week beter worden en dan zullen de resultaten volgen. Als het spel niet goed zou zijn, dan hadden we echt een probleem gehad, maar ik vind dat we met minstens drie of vier plaatsen hoger zouden moeten staan', pareert hij die kritiek.

Tegen Zwolle moet Utrecht het bovendien doen zonder Willem Janssen, die geveld is door een enkelblessure. Daarnaast zijn de voortekenen slecht, met slechts een puntje in de vier uitwedstrijden tot nu toe. En dan gingen de laatste drie onderlinge duels met Zwolle ook nog eens verloren. Ten Hag kijkt liever verder. 'Kijk maar eens naar het spel van Vitesse vorig jaar. Die speelden voor de winterstop goed, maar haalden weinig resultaat. Na de winterstop kwam opeens de schwung erin.'

Zwollenaar Lars Veldwijk speelde in het verleden vijf duels in de Eredivisie namens FC Utrecht. Hier is hij in duel met Ajacied Ricardo van Rhijn, tijdens een door Utrecht met 2-0 gewonnen wedstrijd in De Arena.
Zwollenaar Lars Veldwijk speelde in het verleden vijf duels in de Eredivisie namens FC Utrecht. Hier is hij in duel met Ajacied Ricardo van Rhijn, tijdens een door Utrecht met 2-0 gewonnen wedstrijd in De Arena.

Zwolle staat met een zesde plaats vijf plekken hoger dan Utrecht. En dat heeft de ploeg van Ron Jans mede te danken aan de zes goals van spits Lars Veldwijk, ooit te licht bevonden bij Utrecht. 'Bij PEC heb ik door trainer Jans ook het plezier in het voetbal teruggekregen. We hebben daarnaast een goede selectie en kunnen ook dit seizoen in het linkerrijtje eindigen', zegt Veldwijk op de clubsite, opgebloeid na een jaar op het tweede plan bij Nottingham Forest. Zwolle kent op zijn beurt weinig zorgen, met ook keeper Kevin Begois weer fit.

Na tien verloren punten in de laatste vier duels zou een goed resultaat een opsteker zijn voor Ten Hag, die benadrukt dat het zijn ploeg ook niet heeft meegezeten. 'In zo'n fase zitten we nu even, die barrière moeten we slechten.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.