Ten Hag haalt opgelucht adem: United voorkomt blamage tegen hekkensluiter

Ze moesten diep gaan, maar Manchester United heeft woensdagavond afgerekend met Sheffield United. De ploeg van Ten Hag besliste het duel met de hekkensluiter van de Premier League pas in de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd: 4-2.

Manchester United
4 - 2
Sheffield United

Manchester United - dat afgelopen zondag nog door een minuscuul oog van de naald kroop in de halve finale van de FA Cup - moest zich revancheren voor het bijna mislopen van de finale van de FA Cup tijdens het duel met Coventry City. Dat deed Erik ten Hag met Antony in de basis. De Braziliaan raakte in opspraak wegens zijn manier van juichen na de gewonnen strafschoppenserie, maar dat weerhield de Nederlandse manager er niet van om hem zijn eerste basisplaats te geven sinds de met 4-3 verloren Premier League-wedstrijd van Chelsea.

Vanaf minuut één ging United vol op de aanval, met het publiek dat zich op Old Trafford achter de ploeg schaarde. Het leidde tot een groep aan kansen, waarvan Alejandro Garnacho de grootste kreeg, maar geen doel trof. Dat kwam United even duur te staan. André Onana besloot na een slecht aangenomen bal toch op te bouwen en dat had hij beter niet kunnen doen. Het leer belandde zo in de voeten van Jayden Bogle, die zonder aarzelen voor de openingstreffer tekende.

Gelukkig voor Onana en Ten Hag hoefde United niet al te lang te wachten op de verdiende gelijkmaker. Harry Maguire - die afgelopen zondag nog tot scoren kwam tegen Coventry City - stond op de goede plek en knikte raak. Even leek het erop dat de VAR een streep door de goal zou zetten, net als afgelopen zondag het geval was in het voordeel van United, maar dat gebeurde niet: 1-1.

Na rust kon United direct weer van voor af aan beginnen. Het uiterst effectieve Sheffield benutte de tweede kans van de wedstrijd. Na een goede aanval was Ben Brereton Diaz het eindstation van een als een mes door de warme boter snijdend Sheffield. Kort na dit moment greep Ten Hag met een wissel van Antony. Even leek het alsof Old Trafford in een boerderij veranderde, aangezien de nodige 'boe's' klonken en er cynisch applaus was. Amad Diallo - die de kwartfinale van de FA Cup nog besliste - was zijn vervanger.

Tien minuten later kwam de gelijkmaker van United alweer op het scorebord. Daar ging wel een zeer curieus moment aan vooraf. Na een corner werd Maguire naar de grond getrokken, maar Diogo Dalot scoorde uit de voortzetting. Scheidsrechter Michael Salisbury floot enkele milliseconden voor de bal het raakte voor een strafschop, wat tot ongeloof bij de ploeg van Ten Hag leidde. Gelukkig toonde Bruno Fernandes zich een goede captain door de bal raak te schieten: 2-2.

Het moest vanuit de tenen komen, maar de winnende treffer kwam er alsnog voor United. Het was weer Fernandes die opstond voor de Engelse grootmacht. De Portugees zag Sheffield-doelman Wes Foderingham wat voor zijn goal staan en haalde vanaf een meter of 25 verwoestend uit. Niet veel later gooide United de wedstrijd via Rasmus Højlund helemaal in het slot.

Door de overwinning doet United goede zaken in de strijd om plek zes in de Premier League. De club zag Newcastle United van Crystal Palace verliezen en klimt daardoor een plekje op de ranglijst. De achterstand op nummer vijf Tottenham Hotspur bedraagt zeven punten, maar de Londenaren hebben wel een wedstrijd minder gespeeld.