Ten Hag blijft met United knap overeind in enerverende kraker met Barça

Manchester United heeft nog alle kans om de achtste finale van de Europa League te bereiken. In Camp Nou toonde de ploeg van manager Erik ten Hag veerkracht, maar het leidde uiteindelijk niet tot een overwinning. Ook Barcelona kwam terug in het enerverende duel, waardoor de beslissing volgende week in Manchester valt.

Barcelona
Barcelona
2 - 2
Manchester United

Vooraf werd reikhalzend uitgekeken naar de eerste ontmoeting tussen de twee clubs die in 2009 en 2011 nog tegenover elkaar stonden in de Champions League-finale. Ruim tien jaar later is de Europa League dit seizoen het podium waar Barça en United het mee moeten doen. In Camp Nou bleken de ploegen van Xavi en Ten Hag aan elkaar gewaagd.

Het duurde wel even voordat de wedstrijd tot ontbranding kwam. Voor rust waren er wel wat kansen, maar doelpunten leverde dat nog niet op. Dat mocht Wout Weghorst zich aanrekenen. De dertigjarige spits kwam na een schitterende pass van Bruno Fernandes oog in oog met Marc-André ter Stegen, maar kreeg de bal niet langs de Duitse doelman.

Zo waren er meer kansen voor United. Ter Stegen hield met een knappe redding bijvoorbeeld ook Marcus Rashford van scoren af. Barcelona stelde daar in de openingsfase alleen een gevaarlijk schot van Robert Lewandowski tegenover en kreeg vlak voor rust een tegenvaller te verwerken toen spelmaker Pedri het veld moest verlaten met een spierblessure.

Pedri viel vlak voor rust uit bij Barcelona met een spierblessure.

Omdat ook Sergio Busquets nog geblesseerd is, voegde Sergi Roberto zich bij Frenkie de Jong en Franck Kessié op het middenveld. Achterin ontbrak met Andreas Christensen ook een belangrijke kracht, maar het was uitgerekend zijn vervanger Marcos Alonso die na rust de ban brak. Bij de tweede paal kopte de Spanjaard binnen uit een corner van Raphinha.

Barça leek de wedstrijd daarmee naar zich toe te trekken, maar United kwam razendsnel met een antwoord. Rashford onderstreepte zijn bloedvorm door uit een lastige hoek al snel de gelijkmaker langs Ter Stegen te jagen en negen minuten na de openingstreffer van Alonso kwam United zelfs op voorsprong, door een ongelukkige eigen goal van Jules Koundé.

De eerste thuisnederlaag voor Barça sinds het Champions League-duel met Bayern München van 22 oktober (0-3) dreigde daardoor plots. United bleef ook daarna aandringen en kreeg tot onvrede van Ten Hag geen penalty voor een overtreding op Rashford. De protesten bij de arbitrage kwamen de Nederlandse trainer op een gele kaart te staan.

Uit geslagen positie knokte Barça zich toch nog terug. De verder sterk spelende Casemiro leed balverlies op eigen helft en dat leidde uiteindelijk de gelijkmaker van Raphinha in. Lewandowski bleek de voorzet niet te hebben aangeraakt, waardoor de treffer op naam van de Braziliaan kwam. Dat hij even later werd gewisseld voor Xavi, was Raphinha totaal niet blij mee.

Met Ferran Torres en Ansu Fati als verse aanvallende krachten binnen de lijnen, kwam Barça nog heel dicht bij de winnende treffer. De Gea redde uitstekend en de bal eindigde nog een keer op de paal. Zo ligt alles nog volledig open voor de return van volgende week op Old Trafford. Gavi zal er dan niet bij zijn, de middenvelder is geschorst vanwege een gele kaart.