Ten Cate ziet megastunt tegen Real door vingers glippen

Real Madrid heeft woensdag op het WK voor clubteams met hangen en wurgen afgerekend met het Al-Jazira van trainer Henk ten Cate: 1-2. De Nederlandse trainer was dicht bij een enorme stunt. Real maakte een 1-0 achterstand in de tweede helft goed.

De wedstrijd leek er op voorhand een te worden die Real met gemak naar zich toe zou trekken. De Madrilenen hadden in de eerste helft een overwicht, alleen de goals bleven uit. Karim Benzema en Raphaël Varane waagden een poging met het hoofd en Modric schoot, maar zij vonden allen de uitblinkende keeper Ali Khasif op hun pad.

Na een half uur was het toch raak voor Real, maar na een welles-nietesspelletje met de videoscheidsrechter ging de treffer van Casemiro alsnog niet door. De scheidsrechter floot aanvankelijk af, leek de goal alsnog goed te keuren, maar wendde zich vervolgens tot de videoarbiter. Na zijn inmenging ging de goal definitief niet door.

Tegen alle verhoudingen én verwachtingen in was het daarna Al-Jazira dat op voorsprong kwam. In de 41ste minuut kapte Romarinho zijn tegenstander uit na een pass van Mbark Boussoufa en schoot in de verre hoek raak: 1-0. Groot feest aan de kant van de ploeg van Ten Cate, al had Al-Jazira er na rust 2-0 van moeten maken. Uit een snelle counter gaf Ali Ahmed Mabkhout de bal aan Boussoufa en dat bleek een verkeerde keuze, want de Marokkaan stond nipt buitenspel. Boussoufa schoof de bal binnen, maar het feest was van korte duur. Na inmenging van de videoscheidsrechter werd de goal afgekeurd.

De spelers van Al-Jazira vierden de 1-0 op grootse wijze.

Daar kwamen niet veel later twee tegenvallers bij. Uitblinker onder de lat Khasif moest geblesseerd van het veld en werd vervangen door Khaled Al-Senani. Hij kon de bal twee minuten later al uit het net halen. Cristiano Ronaldo rondde af op aangeven van Luka Modric: 1-1. De jacht op doelpunten van Real ging daarna weer door. De paal en invaldoelman Al-Senani stonden een tweede treffer voorlopig nog in de weg.

Terwijl er serieus rekening moest worden gehouden met een verlenging, trok Real de wedstrijd na 82 minuten alsnog naar zich toe. Invaller Gareth Bale - die de afgelopen weken weer kampte met kuitproblemen - schoot terwijl hij net in het veld stond raak na een pass van Lucas Vázquez. Ronaldo leek er nog even aan te zitten met zijn hak, maar dat bleek niet zo te zijn. Zodoende won Real met veel meer moeite dan vooraf gedacht.

Real ontmoet in de finale het Braziliaanse Grêmio, dat eerder na verlenging won van Pachuca. Zaterdag om 18.00 uur is de aftrap in Abu Dhabi.