Ten Cate over WK in Qatar: 'Jaar van tevoren om boycot roepen is belachelijk'

Reacties

Henk ten Cate is het niet eens met de personen die pleiten voor een boycot van het WK 2022 in Qatar. De ex-trainer van onder meer Ajax werkte onder meer voor het Qatarese Umm-Salal.

Ten Cate over WK in Qatar: 'Jaar van tevoren om boycot roepen is belachelijk'
© Pro Shots

In de nieuwe VI leggen we aan insiders stellingen voor over de eindronde in Qatar. Het oliestaatje kreeg de laatste jaren ontzettend veel kritiek naar aanleiding van de dramatische werk- en woonomstandigheden van arbeiders. Enkele weken terug berichtte The Guardian dat er bij de bouw van stadions en andere faciliteiten 6.500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen.

Ten Cate is het volmondig eens met de volgende stelling: 'Het WK is juist een perfecte manier om misstanden in Qatar aan de kaak te stellen'.

'Natuurlijk en hard ook. Dat meen ik echt. Dus het is goed daar de aandacht op te richten. Maar niet vanuit je luie stoel zonder kennis van zaken en zonder te snappen dat het niet aan de sporters is', vertelt de oefenmeester.

'Daarbij ben je zes jaar te laat. Nederland is óók rijk geworden dankzij de slavernij, daar vind ik ook wat van. De VOC is weg, maar wat ik al zei: Shell zit daar gewoon. Dat was toch ook onze nationale trots. Prima om te protesteren, maar nu een jaar van tevoren om een boycot roepen is belachelijk. Iedereen weet dat dit toernooi gewoon doorgaat.'

'De omstandigheden zijn niet goed, maar met het oog van de hele wereld erop echt verbeterd', zegt Ten Cate eveneens in het verhaal. 'Iedereen wist toch al hoe het land daar in elkaar zat toen het zich verkiesbaar stelde? Ik heb ze allemaal gezien, al die FIFA-mensen; Sepp Blatter voorop. Die kwamen ook altijd in het Carlton-hotel, waar ik me met mijn ploeg voorbereidde. Nou, ik kan je zeggen dat het toen niet beter was. Integendeel. Het belette al die jaren ook niemand te handelen en dan moeten de voetballers het doen?'

Lees het hele artikel met alle stellingen op VI PRO. Onder anderen Michael van Praag, Gijs de Jong en Ruud Bosgraaf (Amnesty International) komen daarin aan het woord.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.