Telstar pijnigt koploper NEC, Almere City op stoom

De spanning in de Jupiler League is weer enigszins terug nadat NEC maandagavond heeft verloren van Telstar en concurrenten Fortuna Sittard en Jong Ajax hun wedstrijden wel winnend afsloten. Almere City deed uitstekende zaken in de tweede periode.

Telstar - NEC 3-2
Het loopt dit seizoen op rolletjes bij NEC. De Nijmegenaren hadden na veertien wedstrijden 33 punten verzameld en stonden daarmee al zeven punten voor op nummer twee Fortuna Sittard. Tegen de nummer zes op de ranglijst, Telstar, gebeurde er van alles in de eerste helft, maar bleef het voor rust toch 0-0. Telstar raakte de paal en Mohamed Rayhi stiftte namens NEC op de kruising. Tussendoor werd een vrije trap van Mohammed Osman van dichtbij binnengetikt, maar deze goal werd afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel.

In de tweede helft scoorde Telstar opnieuw en dit keer telde de goal wel. Nadat NEC de bal niet kreeg weggewerkt in het eigen zestienmetergebied twijfelde Toine van Huizen niet en schoot uit de draai knap binnen. Het hoogtepunt van de wedstrijd vond plaats in de 68ste minuut. Osman schoot namens Telstar van zo'n 35 meter weergaloos raak en daarna leek de wedstrijd gespeeld.

De bezoekers kwamen echter vijf minuten later weer terug in de wedstrijd door een rake penalty van Anass Achahbar. En elf minuten voor tijd werd het zelfs weer gelijk nadat Sven Braken knap raak schoot. Over de goal wordt de komende dagen nog wel even nagepraat, doordat Telstar-verdediger Shaquill Sno geblesseerd op de grond lag in zijn eigen strafschopgebied.

Uiteindelijk was het toch de thuisploeg die aan het langste eind trok en zo de spanning weer terugbracht in de Jupiler League. Melvin Platje werd de gevierde man. De voorsprong van NEC is daardoor geslonken tot vier punten op Fortuna en Jong Ajax.

De nederlaag was overigens niet het enige probleem van NEC maandagavond. In totaal zag de koploper drie spelers met een blessure uitvallen: Rayhi, Guus Joppen en Ted van de Pavert haalden alle drie het eind van de wedstrijd niet. Door de blessure van laatstgenoemde eindigde NEC de wedstrijd zelfs met tien man.

Helmond Sport - Fortuna Sittard 1-3
Laagvlieger Helmond Sport ontving het goed presterende Fortuna Sittard. Na een spectaculaire eerste helft stond het al 1-2. Na een goeie aanval over rechts maakte Andre Vidigal na achttien minuten de 0-1. Na een half uur kwam de thuisploeg op gelijke hoogte dankzij Arne Naudts, die twee pogingen nodig had om de bal via de binnenkant van de paal binnen te schieten. Een paar minuten later schoot Vidigal de bezoekers echter alweer op voorsprong na een goeie counter. In de absolute slotfase bepaalde Stefan Askovski de eindstand. Door de zege is Fortuna nog altijd de naaste belager van koploper NEC.

Jong Ajax - FC Dordrecht 3-0
Nummer drie op de ranglijst Jong Ajax had op Sportpark De Toekomst geen enkele moeite met FC Dordrecht. Hoogtepunt van de westrijd was de goal van Dennis Johnsen. In de 26ste minuut dribbelde hij vanaf links naar binnen, kapte drie man uit en schoof de bal daarna heel langzaam langs doelman Renze Fij. In de tweede helft werd de marge verdubbeld door Dani de Wit, die de bal eenvoudig kon binnenschieten na een vrije trap. Uiteindelijk werd het in de laatste minuut ook nog 3-0 door Che Nunnely, die na een mooie aanval raak schoot in de verre hoek. Op basis van doelsaldo zijn de Amsterdammers derde.

FC Den Bosch - De Graafschap 1-1
Er was lange tijd weinig aan in stadion De Vliert in de wedstrijd tussen de twee subtoppers. In de eerste helft was een ongevaarlijk afstandsschot van Dennis Kaars eigenlijk het enige 'hoogtepunt'. In de tweede helft liet FC De Bosch echter zien wel degelijk hun goede positie op de ranglijst te willen verdedigen en daarvoor werden ze ook beloond. Na een vrije trap bleek Sven Blummel de meeste attente om de bal in de goal te schieten: 1-0. Daarna leefde De Graafschap plotseling op en knokte zich terug in de wedstrijd. Sjoers Ars schoot de Superboeren langszij. Daar bleef het bij.

Almere City FC - RKC Waalwijk 3-2
Voor aanvang was duidelijk dat beide ploegen in de strijd om de tweede periode uitermate goede zaken konden doen. Zowel Almere als RKC beschikte immers na drie duels over zeven punten en vormde met FC Den Bosch het trio dat achter NEC (negen punten) stond in de periodestand.

Of het kwam door wat er op het spel stond, was de vraag maar aan vermaak was in de eerste helft zeker geen gebrek. Al na tien minuten opende Arsenio Valpoort uit een strafschop, die hij zelf had meegekregen, de score. Kort daarna zorgde Jan Lammers met een kopbal voor 1-1 nadat de bal bij een corner tot bij de tweede paal was doorgeschoten.

Tussen de 27ste en 33ste minuut liep Almere uit naar een 3-1 voorsprong. Eerst schoot Ezra Walian een rebound na een van de lijn gehaalde inzet binnen. Na Waalwijks geklungel schoot Silvester van de Water de 3-1 in de bovenhoek. Dylan Seys zorgde met een rake vrije trap voor een 3-2 ruststand.

Na rust zagen de toeschouwers een stuk minder doelpunten. Omdat er niet meer gescoord werd, is Almere City na vier duels de trotste koploper van de tweede periode.

Go Ahead Eagles - Jong FC Utrecht 0-0
Het is onrustig bij Go Ahead. Maandag werd bekend dat bij de kwakkelende Deventenaren technisch manager Dennis Bekking is ontheven van zijn functie. Tussen de lijnen toonde Kowet tegen laagvlieger Jong FC Utrecht nog maar eens zich niet te kunnen ontworstelen aan de slechte reeks. Goalgetter Sam Hendriks was nog het dichtst bij een treffer, maar hij raakte de paal. Daardoor bungelt Go Ahead onderaan in de middenmoot en is Jong FC Utrecht – door de zege van FC Volendam bij Jong AZ – de nieuwe hekkensluiter.

FC Eindhoven - SC Cambuur 2-1
Cambuur zit dit seizoen een beetje in hetzelfde schuitje als Go Ahead, ook bij de ploeg uit Leewarden zijn de resultaten voorlopig ronduit teleurstellend. In Eindhoven zette Tibo van de Velde de gastheren op voorsprong. Martijn Barto zorgde in de tweede helft evenwel dat het 1-1 werd en dat leek ook de uitslag te worden. Leek, want in de absolute slotfase benutte topscorer Mart Lieder een strafschop. Desondanks is Cambuur nog altijd teleurstellend zeventiende.

Jong AZ - FC Volendam 0-2
Wat voor Go Ahead en Cambuur geldt, is helemaal het geval bij Volendam. De Heen en Weer bezette bij aanvang de beschamende laatste plek in de Jupiler League. Van die last is de ploeg van Mischa Salden verlost. Met een schitterende vrije trap zorgde Joey Veerman voor de openingsgoal na drie minuten en na ruim een uur nam Rodney Antwi van dichtbij het laatste restje twijfel weg. Daardoor is Jong Utrecht inmiddels de rodelantaarndrager. Jong AZ is vijftiende.

FC Emmen - MVV Maastricht 2-1
In Emmen groeide spits Cas Peters uit tot gevierde man. Na negen minuten verzorgde hij het openingsdoelpunt en nog voor rust verdubbelde hij de marge. De aansluitingstreffer van de Limburgers, Dogan Golpek was de maker, kwam te laat om het feestje van Peters nog te verpesten.