Team van de WK-transfer: deze elf uitblinkers zijn in trek

Reacties

In december besprak VI PRO elf WK-uitblinkers, die klaar lijken voor een grote transfer. In dit overzicht vind je de elf toernooihelden.

Team van de WK-transfer: deze elf uitblinkers zijn in trek
© Pro Shots

Keeper: Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb)

Van nationaal twijfelgeval naar recordbreker. Dominik Livakovic stak in bloedvorm op het WK. De 11 reddingen die hij verrichtte in de kwartfinale tegen Brazilië vormen een nieuw WK-record. Één nadeel voor de 27-jarige goalie: de keepersmarkt verloopt traag. VI PRO zette de beste opties voor Livakovic op een rij.

Rechtsback: Josip Juranovic (Celtic)

De allrounder op rechtsachter is niet de eerste en niet de laatste uit de Kroatische achterhoede in dit transferteam, Voorafgaand aan het WK leek Juranovic zich nog te moeten instellen op een reserverol. Bondscoach Zlatko Dalic gaf toentertijd nog de voorkeur aan Josip Stanisic, de back-up van de back-up bij Bayern München. Maar in Qatar greep Juranovic zijn kans met beide handen. Aan beide kanten van de bal bleek hij een waardevolle kracht.

Centrumverdediger: Nikola Milenkovic (Fiorentina)

In het huidige tijdperk van de allrounder zien we alsmaar minder 'pure stoppers' in het topvoetbal. Het soort verdediger dat in de eerste, tweede en derde plaats verdediger is. Grote clubs die zo'n specialist in taaiheid, dekkingswerk, kopkracht en tackling missen, kunnen aankloppen bij Fiorentina. Milenkovic liet namelijk op het WK zien dat hij een volgende stap in zijn ontwikkeling heeft gemaakt.

Centrumverdediger: Josko Gvardiol (RB Leipzig)

Atletisch en onvermoeibaar als een back, duelkrachtig en ervaren als een centrale man. En ook nog eens linksbenig. Waarom Gvardiol op het verlanglijstje staat van vrijwel iedere topclub, was goed zichtbaar op het WK. VI PRO lichtte de meest logische kandidaten voor zijn komst uit.

Linskback: Antonee Robinson (Fulham)

Nee, de tot Amerikaan genaturaliseerde Brit zal nooit de meest technisch fijnbesnaarde back zijn. Maar wie 'de volgende Dumfries' zoekt, doet er goed aan een belletje te plegen richting Fulham. Want op het WK liet de linkspoot zien dat hij extreem nuttig is aan beide kanten van de bal. Bonus: sneller dan Robinson worden ze haast niet gemaakt.

Controleur: Enzo Fernández (Benfica)

Naar alle waarschijnlijkheid de prijzigste WK-transfer van allemaal. Althans, áls het op een winters vertrek aankomt bij Benfica. De piepjonge controleur gaf Argentinië vanaf het derde WK-duel - toen Fernández, Alexis Mac Allister en Julián Álvarez van nieuw elan mochten voorzien - precies de boost die nodig was. Als technisch verfijnd, continu aanspeelbaar verbindingspunt tussen de spelopbouw en het middenveld zorgde Fernández ervoor dat het Argentijnse balbezit een hogere ondergrens kreeg. Tel daarbij op dat hij een uitermate gretige balafpakker is, en je hoort de topclubs al hun tickets boeken richting Lissabon. VI PRO zette de vier slimste opties voor de gewilde Fernández op een rij.

Midmid: Azzedine Ounahi (Angers)

Elk WK kent een sprookjesverhaal. En de hoofdrolspeler in de editie van 2022 heet Azzedine Ounahi. De Marokkaanse middenvelder, die in 2020 nog te zwak werd geacht voor het beloftenelftal (!) van Strasbourg en in 2021 op het derde Franse niveau uitkwam, staat momenteel onder contract bij Angers, de nummer laatst in de Ligue 1. Waarom Ounahi na januari vrijwel zeker bij een grote club zal spelen, wordt in onderstaand stuk uitgelegd.

Midmid: Alexis Mac Allister (Brighton)

In de schaduw van de titanenstrijd tussen Lionel Messi en Kylian Mbappé speelde de middenvelder van Brighton & Hove Albion stilletjes de beste wedstrijd van alle spelers op het veld in de finale. Zoals wel vaker deed Mac Allister dat op onopvallend wijze. Vooral de tactische veelzijdigheid valt op bij de technicus. Waar hij 'op 6' speelt in de Premier League, vormde hij bij de Argentijnen juist het aanknopingspunt tussen middenveld en voorhoede. De topclubs staan in de rij voor de 24-jarige rechtspoot. VI PRO zet de meest serieuze kandidaten op een rij.

Rechtsbuiten: Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt)

Ounahi is niet de enige speler in dit elftal die recentelijk nog crimineel werd onderschat. Twee jaar geleden speelde Kolo Muani nog op het derde Franse niveau. Nu kantelde hij bijna eigenhandig de WK-finale, doordat Argentinië geen raad wist met zijn diepgang en directheid. Hoewel een uitgestrekt linkerbeen van keeper Emiliano 'Dibu' Martínez voorkwam dat Kolo Muani in de slotminuut van de verlenging de winnende maakte, bleek in de eindstrijd wel hoe hoog het plafond ligt bij de doorontwikkeling van de rechtspoot. Eintracht Frankfurt, dat hem transfervrij inlijfde, zal bij een toekomstige verkoop een megawinst boeken. Want meerdere topclubs hebben 'een type Kolo Muani' dringend nodig. 

Spits: Gue-Sung Cho (Jeonbuk Hyundai Motors)

Maar er is altijd baas boven baas. En qua 'uit het niets een ster'-verhalen is dat van Gue-Sung Cho misschien wel het onwaarschijnlijkste. De spits speelde slechts veertien maanden geleden nog als huurling op het tweede Zuid-Koreaanse niveau, omdat topclub Jeonbuk Hyundai Motors toentertijd niet volledig overtuigd was. Maar op het grootste toneel maakte Cho een ijzersterke indruk. Vooral in de lucht was de Zuid-Koreaanse spits imposant op het WK. 

Linksbuiten: João Félix (Atlético Madrid)

De Portugese selectie was nauwelijks terug uit Qatar, toen de zaakwaarnemer van João Félix liet doorsijpelen dat het na drieënhalf moeizame jaren wel welletjes is met het huwelijk tussen de frêle technicus en het vechtvoetbal van Atlético Madrid. Dat João Félix in een wat vrijere stijl compleet tot bloei komt, bleek ook weer op het WK. Als het voormalig wonderkind van het Portugese voetbal die vorm weet door te trekken, zullen meerdere topclubs geïntrigeerd zijn. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.