Tandem Maddison-Son zit Arsenal dwars in spectaculaire derby

Tottenham Hotspur heeft knap een punt gepakt in de uitwedstrijd tegen rivaal Arsenal. Heung-Min Son en James Maddison hielpen Spurs zondagmiddag tot twee keer toe terug te komen van een achterstand.

© ViaPlay
Arsenal
Arsenal
2 - 2
Tottenham Hotspur

Spurs was met flink wat vertrouwen naar het Emirates Stadium vertrokken. Het team van de nieuwe manager Ange Postecoglou had in de eerste vijf speelrondes dertien punten gepakt, evenveel als The Gunners. De mentale weerbaarheid van Tottenham werd in het hol van de leeuw na minder dan een halfuur al getest. Arsenal nam in de 26ste minuut de leiding en daar had rechtsbuiten Bukayo Saka een belangrijke rol bij. De 22-jarige aanvaller werd aangespeeld door Martin Ødegaard. Hij trok vanaf rechts op kenmerkende wijze naar binnen en zocht met zijn linker de verre hoek. Het schot was niet precies genoeg, maar Tottenham-verdediger Cristian Romero veranderde de bal van richting, waardoor het alsnog raak was voor de thuisploeg: 1-0.

Zoals aangestipt waren de prestaties van Tottenham in de eerste weken van het seizoen veelbelovend. Met name aanvallend, want alleen Manchester City en Brighton & Hove Albion hadden bij het ingaan van deze speelronde vaker gescoord dan Spurs. De bezoekers waren ook tegen Arsenal dreigend. David Raya redde in de 37ste minuut fantastisch op een schot van Brennan Johnson, die bijna scoorde op aangeven van Son. In de 42ste minuut werd de nieuwe eerste doelman van Arsenal alsnog geklopt. Maddison passeerde Saka en gaf vanaf de achterlijn laag voor op Son, die de bal handig richting de verre hoek stuurde en scoorde via de binnenkant van de paal: 1-1.

Het ging op en neer in Noord-Londen, waar de Arsenal-supporters vroeg in de tweede helft weer reden hadden tot juichen. De ongelukkige Romero kreeg de bal van dichtbij tegen zijn arm bij een doelpoging van Ben White en de bal ging op de stip. Vanaf elf meter schoot Saka koeltjes raak: 2-1.

Opnieuw kon de ploeg van Mikel Arteta niet lang genieten van de voorsprong in de aantrekkelijke North London Derby. De bij de start van de tweede helft voor Declan Rice ingevallen Jorginho ging een minuut na de rake strafschop van Saka in de fout. Maddison veroverde de bal op de helft van Arsenal en handelde snel. De nummer 10 lanceerde Son, die zijn tweede goal van de middag maakte door de bal oog in oog met Raya in de verre hoek te schuiven: 2-2. Voor het eerst sinds twintig jaar scoorde een Spurs-speler twee keer in een uitwedstrijd tegen Arsenal voor de competitie. Son evenaarde John Hendry die dat in mei 1993 flikte.

Arsenal voerde de druk in de slotfase op, wetende dat de achterstand op Manchester City bij een gelijkspel toch alweer vier punten zou bedragen. In de tien minuten extra tijd bleef de Spurs-defensie met Micky van de Ven in het hart daarvan overeind.