Tandeloos Vitesse kan daverende verrassing ADO niet voorkomen

‪ADO Den Haag heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd in de Eredivisie door nummer drie Vitesse te verslaan. Een vroege dubbelslag van de bezoekers was genoeg voor de overwinning. De Arnhemmers hadden hiervoor nog vier keer op rij gewonnen.

Vitesse
Vitesse
0 - 2
ADO Den Haag

Het geplaagde ADO kende na vijf nederlagen op rij een droomstart in Arnhem, waar het gesprek van de week de ruzie tussen Riechedly Bazoer en Jay-Roy Grot was. Bazoer is buiten de selectie gezet en ontbrak dus zaterdag. Al na zes minuten stond het 0-2 in Gelredome. In de tweede minuut gaf Aaron Meijers de bal voor vanaf de linkerkant. Een poging van Lex Immers mislukte, waarna hij het met een omhaal probeerde. Remko Pasveer bracht redding, maar zag Crysencio Summerville vervolgens scoren. De aanvaller, door ADO gehuurd van Feyenoord, werd daarmee de jongste doelpuntenmaker van de club ooit met 17 jaar en 361 dagen. Dat record was al sinds 1959 in handen van Jaap Advocaat, de oudere broer van Dick Advocaat.

Het werd er daarna nog mooier op voor ADO. Elson Hooi ontving aan de linkerkant een dieptepass en vond Immers, die zeker niet als enige vrijstond. De aanvallende middenvelder haalde uit en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied raak in de kruising: 0-2. Vitesse had daarna flink wat werd te verrichten en ging op de aanval. Kort nadat verdediger Danilho Doekhi naast had gekopt leverde dat een enorme kans op voor Tim Matavz. Na een snelle inworp van Bryan Linssen waagde de Sloveen een poging. Via keeper Luuk Koopmans leek de bal over de lijn te rollen, tot Shaquille Pinas wegwerkte.

ADO hield met man en macht tegen. Vitesse bleef wel mogelijkheden krijgen. Matavz kopte halverwege de eerste helft over uit een voorzet van Max Clark en richting de rust kreeg Nouha Dicko de bal er niet in. Eerst schoot de spits over en kort daarna lag Koopmans in de weg. De Arnhemmers misten stootkracht voorin. Matavz dacht in de tweede helft te scoren, maar stond buitenspel na een hard schot van Grot dat door Koopmans werd gekeerd. Even later werkte Navarone Foor de bal voorlangs uit een voorzet van Eli Dasa.

De bezoekers kwamen er tussendoor wel af en toe uit, bijvoorbeeld via John Goossens en Hooi. Laatstgenoemde raakte de voorzet van Goossens alleen niet goed. Later bereikte Erik Falkenburg Michiel Kramer niet en kopte invaller Tomás Necid over het doel van Vitesse op aangeven van Hooi. Het waren de weinige kansen die de ploeg op voorsprong in de tweede helft nog kreeg. Vitesse slaagde er aan de andere kant niet eens meer in om de spanning terug te brengen. Koopmans hield in de extra tijd nog een poging van invaller Thomas Buitink uit zijn doel.

ADO kon de punten heel goed gebruiken. Zelfs na de winst is de situatie voor de Hagenaren precair. Met negen punten uit elf wedstrijden bungelt ADO nog altijd onderin. Het gat met hekkensluiter RKC Waalwijk werd wel vergroot tot acht punten. Vitesse laat na om - in ieder geval voor even - naast koploper Ajax te komen. De Arnhemmers staan op 23 punten.