Tadic goud waard voor Southampton, West Brom grijpt laatste strohalm

West Bromwich Albion heeft degradatie naar het Championship met enkele uren uitgesteld, terwijl Southampton een enorm belangrijke overwinning boekte in de kelder van de Premier League. Patrick van Aanholt won ruim met Crystal Palace.

Newcastle United - West Bromwich Albion 0-1
In de maand april pakte West Bromwich Albion vijf punten door thuis gelijk te spelen tegen Swansea City (1-1) en Liverpool (2-2), terwijl op bezoek bij Manchester United verrassend werd gewonnen (0-1). Desondanks had de ploeg van interim-manager Darren Moore voorafgaand aan het uitduel met Newcastle United een wonder nodig om degradatie te ontlopen.

Alleen als de laatste drie wedstrijden allemaal gewonnen zouden worden en nummer zeventien Swansea City in zijn laatste vier duels niet meer dan één punt pakt, was er nog hoop voor West Brom. Al was de club in dat geval ook nog afhankelijk van Southampton en Stoke City.

Vreugde bij West Bromwich Albion na de 0-1.

De opdracht op St James' Park was dus duidelijk voor The Baggies. Alleen een overwinning zou uitstel van executie kunnen betekenen. Matt Phillips had de opdracht begrepen en zorgde na een klein half uur na een schitterende pass van Jake Livermore voor 0-1. Het bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor West Bromwich Albion mag blijven dromen van een langer verblijf in de Premier League.

Southampton - AFC Bournemouth 2-1
De laatste zege van Southampton in de Premier League dateerde van 3 februari toen op bezoek bij West Bromwich Albion drie punten gepakt werden. Mark Hughes, die op 14 maart werd aangesteld als manager van The Saints, kon in de strijd tegen degradatie wel een goed resultaat gebruiken tegen AFC Bournemouth, waar Nathan Aké een basisplaats had.

Aan de kant van Southampton was er vanaf het eerste fluitsignaal speeltijd voor Wesley Hoedt en een andere ex-Eredivisionist opende de score in het St Mary's Stadium. In de 25ste minuut maakte Dusan Tadic op aangeven van Mario Lemina 1-0 na een schitterende counter. Op slag van rust zorgde Joshua King echter voor een enorme tegenvaller door na een hoekschop bij de tweede paal de gelijkmaker binnen te tikken.

Dusan Tadic maakt zijn eerste van de middag.

Negen minuten na rust had Southampton zijn voorsprong echter alweer te pakken en opnieuw was Tadic de doelpuntenmaker. De oud-speler van FC Groningen en FC Twente stoomde na balverlies van Steve Cook op naar het strafschopgebied en haalde doeltreffend uit. Het bleef bij 2-1 en daardoor deed Southampton enorm goede zaken in de onderste regionen van de Premier League.

Crystal Palace - Leicester City 5-0
Na de dramatische start van het seizoen, de eerste zeven competitieduels werden verloren en manager Frank de Boer werd al vroeg ontslagen, leek Crystal Palace zich ook op te kunnen maken voor een seizoen strijden tegen degradatie. Onder Roy Hodgson werd de weg naar boven echter ingezet door The Eagles, die zich zaterdag op indrukwekkende wijze zo goed als veilig speelden.

Wilfried Zaha, misschien wel de gevaarlijkste Premier League-speler buiten The Big Six, nam zijn club bij de hand. Na ruim een kwartier schoot hij raak na een hakje van James McArthur en zeven minuten voor rust waren de rollen omgedraaid. Op aangeven van Zaha schoot McArthur uit de draai raak.

Wilfried Zaha rent juichend weg na zijn openingstreffer.

In de 56ste minuut kregen de bezoekers opnieuw een flinke tegenvaller te verwerken, aangezien Marc Albrighton een directe rode kaart kreeg voor een overtreding op de doorgebroken Zaha. Met elf tegen tien liep de thuisclub nog uit naar 5-0 door doelpunten van Ruben Loftus-Cheek, Patrick van Aanholt en Christian Benteke (strafschop).

Crystal Palace evenaarde zaterdag tegen Leicester City een clubrecord. Net als op 16 december 1972 thuis tegen Manchester United werd met 5-0 gewonnen. Nooit won de Londense club op het hoogste niveau in Engeland met ruimere cijfers.

Huddersfield Town - Everton 0-2
Thuis tegen Everton had Huddersfield Town ook goede zaken kunnen doen onderin de Premier League, maar de ploeg van manager David Wagner ging op eigen veld onderuit tegen Everton. Cenk Tosun schoot in de 39ste minuut van net buiten het strafschopgebied raak en Idrissa Gueye bepaalde de eindstand in de 77ste minuut op 0-2. Bij Huddersfield stonden Rajiv van La Parra en Terence Kongolo in de basis.

Burnley - Brighton & Hove Albion 0-0
Brighton & Hove Albion was al zo goed als zeker van lijfsbehoud en ging op bezoek bij Burnley, dat al bijna het hele seizoen de zevende plaats bezet en vooral in eigen huis uitstekend presteert. Dit keer vielen er geen doelpunten te bewonderen op Turf Moor, waar bij de bezoekers Davy Pröpper ontbrak vanwege een schorsing en Tim Krul en Jürgen Locadia op de bank bleven. Burnley lijkt zich ondanks het eigen puntenverlies en de overwinning van Everton op te kunnen maken voor Europees voetbal volgend seizoen.