Tadic en Huntelaar houden Ajax probleemloos op CL-koers

Ajax heeft zich zonder al te veel moeite gekwalificeerd voor de derde voorronde van de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag won woensdagavond ook de uitwedstrijd bij Sturm Graz en mag zich nu gaan opmaken voor twee duels met Standard Luik. Dusan Tadic maakte zijn basisdebuut voor Ajax en luisterde dit optreden direct op met een doelpunt.

Sturm Graz
Sturm Graz
1 - 3
Ajax
Ajax

Tadic was de enige nieuwkomer in de Ajax-basis na de 2-0 overwinning van vorige week in Amsterdam. De Servische aanwinst mocht tijdens dit duel al invallen en begon nu als linksbuiten bij de eerste elf. Donny van de Beek werd verrassend genoeg gepasseerd door Ten Hag en nam op de bank plaats naast Daley Blind, die nog niet klaar is voor negentig minuten. Blind kwam tien minuten in de tweede helft als invaller in de ploeg, voor Nicolás Tagliafico.

Ajax stond op dat moment al op een riante 0-2 voorsprong. In de hoop op een comeback probeerde Sturm Graz in de eerste helft nog wel de aanval te zoeken, maar de ploeg van Heiko Vogel kwam voor rust niet verder dan twee gevaarlijke afstandsschoten van Stefan Hierländer. Ajax zorgde aanvallend gezien voor meer opwinding. Net als in de thuiswedstrijd waren de Amsterdammers echter erg slordig met de kansen.

Tadic en Huntelaar
Al in de vierde minuut kreeg Tadic de eerste grote kans om de score te openen. Zijn wippertje kon nog net tot corner verwerkt worden door de inglijdende Sturm Graz-verdediger Dario Marésic. Op aangeven van Tadic slaagde Klaas-Jan Huntelaar er niet in om doelman Jörg Siebenhandl te passeren en twintig minuten voor rust faalde Huntelaar opnieuw in de afronding. Na een uitstekende aanval en een voorzet van David Neres schoot de spits van dichtbij op Siebenhandl.

Twaalf minuten na deze misser scoorde Huntelaar (die in de thuiswedstrijd ook al ongelukkig was geweest bij het afwerken) alsnog. De spits controleerde een voorzet van Neres op zijn borst en raakte de bal bij zijn volley verkeerd, maar had het geluk dat Siebenhandl er niet bij kon. Neres zelf had de marge in de slotfase van de eerste helft nog wat verder moeten vergroten. Twee keer werd hij gevonden door Hakim Ziyech, maar twee keer slaagde de Braziliaan er niet in om te scoren.

Ajax ging hierdoor met slechts een minimale voorsprong rusten. Na slechts twee minuten in de tweede helft viel de 0-2 alsnog, toen een strakke voorzet van Noussair Mazraoui eenvoudig werd binnengetikt door Tadic. Sturm Graz moest nu nog vijf keer scoren om Ajax uit te schakelen en dat zat er geen moment in. De thuisploeg kreeg wel twee serieuze kansen om snel iets terug te doen: vlak na de goal van Tadic stuitte invaller Markus Pink van dichtbij op Andre Onana en een kwartier na rust schoot een andere invaller, Raphael Obermair, bij zijn eerste balcontact net naast.

Tadic bleef 66 minuten op het veld staan en werd toen vervangen door Van de Beek. De middenvelder kreeg al snel na zijn entree een kans om direct te scoren, maar zijn schot werd gekeerd door Siebenhandl. De Oostenrijkse keeper was niet lang hierna wel kansloos bij het wippertje van Huntelaar, die zo zijn tweede van de avond maakte. Maximilian Wöber, kort voor de goal ingevallen voor Carel Eiting, was met een fraaie pass goed voor de assist.

Ajax leek Oostenrijk met een clean sheet te gaan verlaten, maar kort voor tijd kreeg Sturm Graz toch nog de eretreffer op het scorebord. Die maakte de thuisploeg niet zelf: Onana schatte een opstuiterende terugspeelbal van Matthijs de Ligt verkeerd in en de keeper maakte een eigen goal. Het betekende een klein smetje op een verder erg succesvolle Europese avond voor Ajax.

Voor de Amsterdammers is de volgende horde op weg naar de groepsfase van de Champions League Standard Luik. Volgende week speelt Ajax eerst uit; de return in de Johan Cruijff Arena staat voor 14 augustus op het programma. Met het bereiken van de derde voorronde van de Champions League is Ajax in ieder geval al verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop. Mocht de ploeg van Ten Hag in de derde voorronde of in de play-offronde sneuvelen, dan mag het in groepsfase van de Europa League verder.