Ziyech leidt frivool Ajax naar goede uitgangpositie

Ajax heeft woensdag een goede uitgangspositie verworven in het tweeluik met Sturm Graz in de tweede voorronde van de Champions League. Aan de hand van uitblinker Hakim Ziyech deed Ajax zich met goed voetbal tekort met een 2-0 zege op de Oostenrijkers.

De druk stond er in het eerste officiële duel van het seizoen al behoorlijk op voor Ajax, dat een wisselende indruk maakte in de voorbereiding. Desondanks lagen de verwachtingen voor het nieuwe seizoen hoog na de komst van Dusan Tadic en Daley Blind uit de Premier League. Voorafgaand en tijdens het Europese duel werd dat bevestigd door de goede sfeer in de Johan Cruijff Arena.

Trainer Erik ten Hag schonk rechtsback Noussair Mazraoui, middenvelder Carel Eiting en valse linksbuiten Hakim Ziyech een basisplaats, terwijl Tadic en Blind op de bank startten. Hoewel Ajax in de eerste minuten met goed combinatiespel de supporters vermaakte, was Sturm Graz net als de thuisploeg dreigend. Zo was na mistasten van doelman Andre Onana de Oostenrijkse inzet niet afdoende. Ook de ploeg van Ten Hag stichtte vroeg gevaar: na een fraaie steekpass van Lasse Schöne schortte het aan de afwerking bij David Neres.

In aanloop naar de openingstreffer ontpopte Ziyech zich reeds als grote gangmaker van het aanvalsspel van Ajax. De creatieveling brak in de vijftiende minuut zelf de ban. Ziyech ontving de bal van Mazraoui, kapte Dario Maresic uit en vuurde met zijn rechterbeen een lage streep af op Joerg Siebenhandl. De doelman blunderde en liet de bal glippen, waardoor het schot van Ziyech in de hoek verdween: 1-0.

Daarna was Ajax zeer dominant tegen de 5-4-1-formatie van Sturm Graz, dat nauwelijks druk op de bal zette. Tien minuten na de treffer van Ziyech schoot ook Klaas-Jan Huntelaar van afstand op het Oostenrijkse doel, maar zijn droge streep eindigde op de paal. Vervolgens leek Neres de marge van Ajax te vergroten, maar de treffer werd afgekeurd omdat Huntelaar werd teruggefloten op randje buitenspel.

Ajax deed zichzelf duidelijk tekort voor rust. Terwijl Sturm Graz incidenteel gevaarlijk werd via spits Eze, kregen de Amsterdammers weer twee kansen op verdubbeling van de score. De Ligt stond vogelvrij bij een scherp aangesneden vrije trap van Schöne, maar schoot ver naast met rechts, en Neres verzuimde een voorzet van Huntelaar te promoveren tot doelpunt door de bal tegen zijn eigen standbeen te tikken.

Ook in de tweede helft kreeg Ajax snel een goede mogelijkheid. Drie minuten na rust revancheerde Siebenhandl zich voor zijn blunder met een fraaie redding op een kopbal richting de hoek van Huntelaar. In de 54ste minuut kwam Ajax plots met de schrik vrij. Na miscommunicatie tussen Neres en Schöne lag het helemaal open en kreeg de mee opgestoomde rechtsachter Fabian Koch een reuzekans op de gelijkmaker, maar hij schoot naast. Daarbij werd Koch geraakt door Matthijs de Ligt, maar scheidsrechter Alejandro Hernández spaarde de Ajax-aanvoerder en gaf Sturm Graz onterecht geen strafschop.

Een minuut later brak Neres aan de andere kant door en na een lichte overtreding van Anastasios Avlonitis ging de bal wel op de stip. Schöne schoot na een korte aanloop zwak in, maar scoorde uit de rebound alsnog. De Oostenrijkers oogden na de 2-0 met de minuut kwetsbaarder. Daardoor besloot Ten Hag om Tadic na 65 minuten zijn Ajax-debuut te gunnen, als vervanger van Schöne.

Het was een duidelijk signaal van Ten Hag. Ajax wilde de score uitbreiden met het oog op de return. Huntelaar kwam keer op keer in de buurt van de 3-0. Zo gingen een kopbal en schot van zijn makelij net naast, terwijl Tadic zich nadrukkelijker mengde in het offensief. Na een heerlijke voorzet van Tadic vond Huntelaar opnieuw niet het doel. Tien minuten voor tijd kwam ook Blind in het veld, zijn terugkeer in een officieel duel voor Ajax.

De langverwachte derde treffer bleef wonderbaarlijk genoeg uit. Huntelaar miste oog in oog met Siebenhandl, waarna debutant Kaj Sierhuis hem afloste. Ook hij kwam niet meer tot scoren. Desondanks staat de ploeg van Ten Hag er door de 2-0 zege goed voor in aanloop naar de return van volgende week woensdag in Oostenrijk. Mocht Ajax de uitwedstrijd overleven, dan wacht Standard Luik als een-na-laatste halte op weg naar het hoofdtoernooi van de Champions League.