Tactische omzetting Jol zet AZ in Alkmaar te kijk

Ajax onderging in Alkmaar in de rust een gedaantewisseling. AZ moest noodgedwongen toezien hoe de Amsterdammers een achterstand soepel wegwerkten (2-4).

In de eerste helft had Ajax weinig in te brengen. AZ was feller en maakte dankbaar gebruik van de ruimte die de Amsterdamse tegenstander bood. Trainer Ronald Koeman kon zijn ploeg alleen verwijten niet meer afstand te hebben genomen.

De 1-0 voorsprong van AZ bij rust was een magere afspiegeling van de eerste helft. Alleen Mounir El Hamdaoui slaagde erin Ajax-keeper Maarten Stekelenburg te verschalken. De Marokkaanse aanvaller schoot na een steekbal van Brett Holman de bal in de korte hoek in het Amsterdamse doel.

De gemiste kansen kwamen AZ in de tweede helft duur te staan. De Alkmaarse ploeg raakte het initiatief kwijt, mede door de ingreep van Martin Jol. De Ajax-coach bracht middenvelder Gabri voor aanvaller Marko Pantelic. De tactische aanpassing bleek het juiste antwoord.

Binnen een kwartier had Ajax de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Een onverwacht schot van Urby Emanuelson van dertig meter markeerde het begin van de wederopstanding van de Amsterdammers. AZ-doelman Sergio Romero mocht zich de gelijkmaker aanrekenen.

De Argentijnse goalie viel twee minuten later niets te verwijten bij de 1-2. Luis Suarez, die in de eerste helft nauwelijks in het spel voorkwam, nam een voorzet van Dennis Rommedahl fraai aan. AZ-back Gill Swerts kon niet meer ingrijpen, waarna de Ajax-aanvoerder de bal hoog in het Alkmaarse doel joeg.

Na ruim een uur deelde Ajax de genadeklap uit. Gregory van der Wiel was het sluitstuk van een soepele Amsterdamse aanval. AZ probeerde zich nog te herpakken, maar bleek niet bij machte zich terug te vechten in de wedstrijd. Suarez maakte de demontage compleet door in blessuretijd de 1-4 binnen te schieten. De daaropvolgende treffer van Graziano Pellè was fraai, maar niet meer dan een schrale troost voor AZ.

Ajax klom door de overwinning naar de tweede plaats achter FC Twente, al kan PSV later vandaag de Amsterdammers weer passeren. Regerend kampioen AZ volgt op een grote achterstand van elf punten de titelstrijd.