Swerts schenkt bij debuut ADO zege door een pijnlijke fout

ADO Den Haag heeft in de uitwedstrijd tegen NAC Breda in de slotfase de eerste punten van het nieuwe seizoen gepakt: 1-2. De voor NAC debuterende Gill Swerts (foto) bood ADO in de laatste minuut een niet te missen kans met een pijnlijke misser.

In de week voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen ADO laaide bij de spelersgroep van NAC de discussie over de behoudende manier van spelen op. Anthony Lurling en co. wilden het liefst alle remmen los gooien en kregen daarin bijval van hun trainer, Nemanja Gudelj. De 43-jarige trainer voegde daar echter wel aan toe dat het tijd zou kosten voor zijn ploeg om zich die speelstijl eigen te maken.

Dat bleek tegen ADO nog maar eens, want NAC had, net als de bezoekers overigens, de grootste moeite om in de eerste helft een fatsoenlijke doelkans te creëren. Het meest noemenswaardige wapenfeit was een vrije trap van Jordy Buijs, die vlak voor rust vanuit een moeilijk hoek tegen de paal schoot. ADO was bij counters eveneens tot weinig in staat. De Haagse aanvallen strandden veelvuldig door onzorgvuldige passes en/of aannames.

ADO-trainer Maurice Steijn had meer reden tot zorgen, want na 27 minuten moest Kevin Jansen zich geblesseerd laten vervangen door Christian Supusepa. De 21-jarige middenvelder kwam na een luchtduel met Henrico Drost verkeerd terecht en moest per brancard van het veld worden gedragen (foto). De ernst van zijn kwetsuur is vooralsnog niet bekend.

Na rust kwam ADO met schoten van Ricky van Haaren en Danny Holla iets slagvaardiger voor de dag, terwijl Tom Beugelsdijk uit een corner over kopte. Het was echter NAC dat in de tweede helft aanvankelijk de beste kansen kreeg op de overwinning. Alex Schalk kreeg de bal uit een voorzet van Elson Hooi echter niet langs Gino Coutinho, terwijl de doelman van ADO oog in oog met Jeffrey Sarpong ook als overwinnaar uit de strijd kwam.

Uiteindelijk was het ADO dat als eerste de ban brak en dat was geheel te danken aan Aaron Meijers. De na de blessure van Jansen naar het middenveld doorgeschoven linkspoot besloot in de 76ste minuut het doel van Jelle ten Rouwelaar maar eens onder vuur te nemen en schoot met zijn zwakkere rechterbeen schitterend raak.

Het doelpunt van Meijers leek ADO niet meer op te leveren dan een punt, want zeven minuten voor tijd torpedeerde Coutinho de op zijn doel afkomende Schalk. Eenmaal bekomen van de schrik schoof de 21-jarige spits de bal vanaf elf meter zelf langs de sluitpost van ADO. Het was het eerste doelpunt voor NAC  van het nieuwe seizoen (1-1).

Een fout van Swerts in de absolute slotfase zorgde ervoor dat die treffer helemaal niets waard was. De dertigjarige Belg taxeerde een lange bal bij een uitbraak van de Hagenaren volledig verkeerd, waarmee hij de ingevallen ADO-aanvaller Michiel Kramer vrije doorgang naar het doel van Ten Rouwelaar verleende. Kramer pakte het cadeautje dankbaar uit en bezorgde ADO de eerste zege van het seizoen, waardoor de Hagenaren nu dertiende staan met drie punten. NAC is zestiende met één punt.