Suprematie Jong AZ werkt competitievervalsing in de hand

Reacties

Op de laatste speeldag voor de winterstop staan in de Tweede Divisie de eerste returnwedstrijden op het programma. Tijd om een tussenbalans op te maken over het eerste seizoen van de Tweede Divisie.

Suprematie Jong AZ werkt competitievervalsing in de hand

Wat betreft de promotie naar de Jupiler League is die tussentijdse conclusie eenvoudig. Jong AZ is overduidelijk op weg naar het kampioenschap. De voorsprong op de naaste achtervolger GVVV bedraagt inmiddels tien punten en de Alkmaarse beloften, die het Jupiler League-ticket vorig seizoen op de laatste speeldag uit handen gaven aan Jong FC Utrecht, gaan dat echt niet meer weggeven. De formatie van de trainers Martin Haar en Kenneth Goudmijn is simpelweg de beste Tweede Divisie-ploeg. In het begin van het seizoen hebben meer ervaren A-selectiespelers als Robert Mühren, Fred Friday en Muamer Tankovic met hun doelpunten zeker een belangrijke bijdrage geleverd aan de koppositie van Jong AZ, maar ook nu er de laatste weken met veelal jonge spelers aangetreden wordt blijft Jong AZ superieur. Er loopt ongelofelijk veel talent rond in Alkmaar en enkele spelers van Jong AZ mochten als beloning afgelopen week van trainer John van den Brom hun opwachting maken in de bekerwedstrijd van AZ 1 tegen ASWH (2-0 winst). Dat de Alkmaarse talenten volgend jaar in de Jupiler League kunnen spelen,, is vanuit AZ-oogpunt een belangrijke stap in de ontwikkeling van de jonge spelers.  

De heerschappij van AZ ontdoet de strijd bovenin van alle spanning. De achtervolgers werken hun eigen competitie af en strijden om de nietszeggende titel best of the rest. Met als bijkomend voordeel dat de ploeg die als beste amateurploeg van Nederland aangeduid mag worden niet hoeft te promoveren naar de Jupiler League. Hoewel enkele amateurclubs die kans stiekem wel zouden willen pakken, zitten de meeste Tweede Divisie-clubs daar (nog) niet op te wachten. Wat dat betreft komt de heerschappij van Jong AZ bijzonder goed uit. Als ook vanuit de Jupiler League blijkt dat pilot-club Achilles '29 terugvalt naar de Tweede Divisie, dan zal niemand openlijk bezwaar maken tegen de promotie/degradatieregeling. Alleen de beloftenelftalhaters hebben weer wat extra munitie om op te schieten, omdat er dan vier Jong-elftallen in de Jupiler League uitkomen. Het niveau van die ploegen staat niet ter discussie, maar dat zij meedoen in een competitie waarin ze niet kunnen promoveren en geen periodetitels kunnen winnen blijft een probleem. Competitievervalsing blijft een veelgehoord argument, omdat de beloftenelftallen op het ene moment sterker voor de dag kunnen of willen komen dan op het andere moment.

Competitievervalsing
Er ligt nog een vorm van competitievervalsing op de loer. Veel clubs zullen in de laatste fase van het seizoen straks nergens meer om spelen aangezien Jong AZ al vroeg kampioen kan worden en de achtervolgers in een vroeg stadium zeker zullen zijn van lijfsbehoud. Voor de ploegen die in de slotfase van het seizoen nog in degradatienood verkeren zal het heel belangrijk zijn tegen wie ze in die beslissende duels nog moeten spelen.

In de winterstop kunnen Tweede Divisie-clubs voor het eerst spelers aantrekken. Dat zal in jacht op promotie niet van toepassing zijn. De subtoppers lijken zich dan ook qua nieuwe spelers al te richten op volgend seizoen. Voor de clubs onderin biedt de nieuwe transferregel uitkomst. Twee clubs degraderen aan het einde van het seizoen, terwijl de nummers vijftien en zestien uitkomen in de play-offs. Gezien de kleine onderlinge verschillen komen nog veel teams in aanmerking voor die onderste plekken

Een andere reden om nog spelers aan de selectie toe te voegen is de licentie-eis dat een Tweede Divisie-club dit seizoen zes contractspelers moet hebben. De licentiecommissie heeft de eerste brieven inmiddels verstuurd waarin clubs die niet aan deze eis voldoen, gemaand worden voor half januari de zaken op orde te hebben. Het voorstel is dat clubs die niet het gewenste aantal selectiespelers hebben drie punten in mindering krijgen. Clubs die dat willen voorkomen kunnen de transferperiode gebruiken, clubs als AFC en Koninklijke HFC hebben altijd gezegd geen contractspelers te willen opgeven. De meeste aftrekpunten als gevolg van het niet voldoen aan deze licentie-eis zullen overigens in de Derde Divisie vallen.

Evaluatie
Ondertussen zal de evaluatie over de Tweede Divisie starten. Een aantal vraagstukken zal hoog op de agenda staan. De speeltijden zijn heel divers, waarbij met name opvalt dat de duels die zaterdag om 18.00 uur afgewerkt worden niet uitblinken in fraaie toeschouwersaantallen. De inzet van A-selectiespelers in beloftenelftallen zal een punt van discussie blijven. De bvo's zullen zich altijd verzetten, maar de amateurclubs moeten blijven pleiten voor gesloten selecties bij hun concurrenten. Of het er ooit van komt, is maar de vraag.

Tot slot wordt er kritisch gekeken naar de promotie/degradatieregeling. De topamateurs die nu om niets achter Jong AZ spelen hintten al op een verbreding van de promotiemogelijkheid. Periodetitels en play-offs liggen voor de hand. Ook de nummer voorlaatst in de Jupiler League zal daar bij betrokken kunnen worden. Het zal de spanning in de competitie, die nu alleen onderin aanwezig is, doen toenemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.