Supertrio Liverpool ook door Aké niet te stoppen

AFC Bournemouth is de volgende ploeg die geen antwoord heeft kunnen vinden op de superaanval van Liverpool. The Reds waren op het eigen Anfield heer en meester en boekten dankzij goals van Sadio Mané, Mohamed Salah en Roberto Firmino een 3-0 overwinning. Salah brak met zijn goal een record.

Voor Liverpool werd het op deze manier een geweldige week. Het team bereikte afgelopen dinsdag ten koste van Manchester City de halve finale van de Champions League en wil volgend seizoen graag weer meedoen aan dit toernooi. Om dat te bereiken zijn er twee mogelijkheden voor The Reds: de Champions League moet gewonnen worden, of de ploeg moet in de Premier League bij de bovenste vier eindigen. Voor laatstgenoemde uitgangspositie deed Liverpool zaterdag goede zaken.

Na een minuut applaus ter nagedachtenis aan de 96 personen die op 15 april 1989 overleden bij de Hillsboroughramp schoot de thuisploeg, met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis, uit de startblokken. Salah kon al in de derde minuut een lage voorzet van Trent Alexander-Arnold binnen lopen, maar de topscorer van de Premier League tikte net naast. Vier minuten later was het alsnog raak. Mané werkte in twee instanties de openingstreffer binnen.

Sadio Mané zet Liverpool op voorsprong. Nathan Aké (5) kijkt toe.

Met dit doelpunt bereikte de superaanval van Liverpool een fraaie grens. Mané maakte zijn zeventiende goal van dit seizoen (alle competities) en samen met Firmino (op dit moment nog 24 goals) en Salah (op dit moment nog 39 goals) kwam het droomtrio van Liverpool op liefst tachtig doelpunten te staan. Mané, Firmino en Salah wilden dit aantal graag verder uitbreiden en Liverpool was de gehele eerste helft in de aanval. De defensie van Bournemouth, met Nathan Aké als een van de drie centrumverdedigers, gaf echter niet veel weg.

Er kwamen in de eerste vijfenveertig minuten nog wel mogelijkheden voor Salah, Alex Oxlade-Chamberlain en Mané, maar toch ging een oppermachtig Liverpool met slechts een nipte voorsprong rusten. In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet en het bleef eenrichtingsverkeer naar het doel van Bournemouth-keeper Asmir Begovic. Die werd desondanks lange tijd niet serieus getest. Van Dijk probeerde het na tien minuten maar eens met een schot van afstand, dat over ging. Aké ontsnapte met een duwtje in de rug van Salah aan het veroorzaken van een penalty.

Salah
Liverpool bleef druk zetten en kwam twintig minuten voor tijd dan toch op 2-0. Een lange bal van Alexander-Arnold werd met het hoofd verlengd door Salah, die hiermee de eerste Afrikaan met dertig doelpunten in één Premier League-seizoen werd. De Egyptenaar brak het record van Didier Drogba, die in het shirt van Chelsea 29 keer scoorde in het voetbaljaar 2009/10, en staat in alle competities zelfs al op veertig goals in dit seizoen. Het slotakkoord kwam kort voor tijd op naam van Firmino: 3-0. Alle drie de steraanvallers van Liverpool kwamen dus weer tot scoren.

Met de twintigste competitiezege van dit seizoen staat Liverpool nu op zeventig punten. Dat zijn er drie meer dan nummer vier van de ranglijst Tottenham Hotspur, maar de Londenaren hebben nog wel twee wedstrijden tegoed en spelen later deze zaterdag nog tegen koploper Manchester City. Volgende week speelt Liverpool uit tegen hekkensluiter West Bromwich Albion, voordat het in de Champions League tegen AS Roma uitkomt.