Supersub Veldwijk redt ongeslagen Sparta in Zwolle

Lars Veldwijk heeft Sparta Rotterdam zondag als invaller een gelijkspel bij PEC Zwolle bezorgd. Daardoor blijft de ploeg van Henk Fraser ongeslagen in de Eredivisie en is het eerste punt voor PEC binnen.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 2
Sparta Rotterdam

Sparta beleefde een bliksemstart bij de terugkeer in de Eredivisie, met zeven punten uit drie speelrondes. Een van de blikvangers daarin was Mohamed Rayhi, die in de openingsfase in Zwolle twee keer gevaarlijk was. Het bleken waarschuwingen voor PEC: in de achtste minuut bood Bryan Smeets met een boogballetje op maat een nauwelijks te missen kans aan Ragnar Ache, die de 0-1 binnenkopte.

Vriends
De voorsprong verdampte razendsnel. Een minuut na de openingstreffer redde Sparta-doelman Tim Coremans nog op een schot van Thomas Bruns, waarna Iliass Bel Hassani raak schoot uit de rebound. Sparta ontsnapte in de 23ste minuut aan een volgende tegenvaller. Vriends kwam op snelheid en met gestrekte benen over de bal heen invliegen bij Bruns, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük en de VAR vonden het niet meer waard dan een gele kaart.

De spijkerharde tackle van Bart Vriends op Thomas Bruns.

Het elftal van Sparta combineerde geregeld fraai in de fase voor rust en dat leverde ook kansen op. Xavier Mous bracht redding op een kopbal van Vriends en een schot van Halil Dervisoglu. De doelman van PEC werd wel geklopt door een kopbal van Adil Auassar, maar Mous kreeg hulp van Pelle Clement op de lijn.

Na rust bleef Sparta onder aanvoering van Bryan Smeets de bovenliggende partij. Maar PEC toonde zich effectief en greep in de 56ste minuut de leiding door fraai voorwerk van Clement en koel afronden van Lennart Thy. Sparta was het initiatief kwijt na de 2-1, waardoor Fraser een beroep deed op debutant en PSV-huurling Joël Piroe en Lars Veldwijk, die al scoorde als invaller tegen Feyenoord en VVV-Venlo.

Mustafa Saymak keerde na rust als invaller terug in het shirt van PEC Zwolle.

Veldwijk haalde zijn gram bij Fraser door in de 81ste minuut na een pass van Smeets via binnenkant paal de 2-2 te maken. De 28-jarige spits juichte niet, uit onvrede over zijn rol als invaller of uit eerbied voor de fans van zijn oude werkgever PEC. Veldwijk was vier minuten later zelfs zeer dicht bij een tweede goal, maar zijn pegel ging net voorlangs. In de blessuretijd van zes minuten drong het vermoeide PEC aan, maar ging Sparta bijna met de zege aan de haal toen Piroe met een harde uithaal de paal raakte.

Door het gelijkspel moet Sparta alleen Willem II en Vitesse voor zich dulden op de ranglijst. PEC is van de hatelijke nul af.