'Superliga betekent zelfmoord voor Argentijns voetbal'

Reacties

Terwijl de nationale ploeg in crisis verkeert, heeft de Argentijnse bond (AFA) ingestemd met een nieuw competitieformat in de hoop het clubvoetbal te professionaliseren. Vanaf volgende maand moeten dertig teams om de landstitel strijden in de fonkelnieuwe Superliga. De vraag is of dat gebeurt onder de vlag van de AFA.

'Superliga betekent zelfmoord voor Argentijns voetbal'

Het uitvoerend comité stemde met een overweldigende meerderheid (70 tegen 1) in met de nieuwe plannen. Deze worden pas in een later stadium uitgewerkt; over het format is nog veel onduidelijk. Bron van zorg is dat de grote clubs zich willen losmaken van de bond om meer geld te verdienen aan de tv-rechten in het nieuwe format. Desondanks was alleen Mario Giammaría, voorzitter van de regionale bond van Rosário, faliekant tegen. 'Dit is zelfmoord, een dag van rouw voor het Argentijnse voetbal.'

Jorge Milano, vice-voorzitter van de Argentijnse club Villa Dálmine, sprak eerder al zijn zorgen uit over het voornemen van de topclubs Boca Juniors, River Plate, San Lorenzo en Racing Club om stappen te maken met een zelfstandige Superliga. 'Boca en River willen het Real Madrid en Barcelona van Argentinië worden. Zij zeggen dat ze veel geld kunnen genereren, maar de waarheid is dat de Argentijnse competitie niet klaar is voor de Superliga.'

De voorstanders beweren dat het de professionalisering van het Argentijnse voetbal zal stimuleren. 'Er zal meer geld zijn voor de clubs', lichtte Lanus-voorzitter Nicolas Russo toe. Liefst 78 procent van het omstreden tv-contract ter waarde van 166 miljoen dollar zal naar de clubs uit de hoogste afdeling gaan. De uitzendrechten zijn al sinds 2009 in handen van de Argentijnse staat.

River Plate won vorig jaar voor het eerst sinds 1996 weer de Copa Libertadores, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League.
River Plate won vorig jaar voor het eerst sinds 1996 weer de Copa Libertadores, het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League.

Voordat de Argentijnse clubs daadwerkelijk in het nieuwe format gaan voetballen, moet de FIFA eerst nog toestemming geven aan de creatie van de nieuwe Superliga. De AFA staat al onder toezicht van de wereldvoetbalbond vanwege de financiële en constitutionele crisis waarin het verkeert. Het gebrek aan een voorzitter en de verkoop van de tv-rechten zijn het grootste struikelblok van de nieuw te vormen competitie.

Dat het allemaal niet op rolletjes loopt in het Argentijnse voetbal, bleek eerder deze zomer ook al. Lionel Messi kondigde in alle emotie zijn afscheid als international aan na het verlies in de finale van de Copa América, diverse andere sleutelspelers dreigen er ook mee te stoppen en er is na het vertrek van Gerardo Martino nog altijd geen nieuwe bondscoach, temeer omdat er onduidelijkheid bestaat over wat de nieuwe klus van Marcelo Bielsa wordt.

Maffiapraktijken
Diego Maradona had graag een rol gehad in de technische staf op de Olympische Spelen, maar kreeg nul op rekest. De man die Argentinië in 1986 naar de laatste wereldtitel leidde, sprak eerder al schande van de gang van zaken bij de AFA. 'We hebben nog steeds te maken met dezelfde maffiapraktijken als onder Grondona (overleden oud-voorzitter, red.). Er hangen hier zelfs nog schilderijen van Grondona. Ik ga het aankaarten bij Gianni Infantino.'

Ook Maradona is het niet eens met de plannen om een Super League te vormen. 'Begin bij mij niet over het kampioenschap of de Superliga. Geef mij een schone AFA. De grote clubs komen er goed vanaf, maar wat gebeurt er met de rest? Ze willen een Superliga met dertig teams. Ik ben enorm geïrriteerd', zei Maradona, die generatiegenoot Julio Olarticoechea niet mag bijstaan in Rio de Janeiro. 'Ik ben boos. Dit raakt me in mijn ziel.' Het laatste woord over de Argentijnse voetbalcrisis is nog niet gesproken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.