Succesreeks Ajax op het spel tegen Angstgegner Utrecht

Vi.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de negende speelronde is dat Ajax-FC Utrecht.

Succesreeks Ajax op het spel tegen Angstgegner Utrecht
Actueel

Angstgegner komt naar Amsterdam

Een blik op de uitslagen van de laatste jaren levert een ietwat paradoxaal beeld. Enerzijds is FC Utrecht immers dé Angstgegner van Ajax. Al zes Eredivisieduels op een rij (uit en thuis) weet de landskampioen niet te winnen van de ploeg waarbij tegen de Amsterdammers altijd iets extra's boven komt drijven. Ook in de hoofdstad presteert Ajax de laatste jaren slecht tegen de Domstedelingen: vorig  jaar werd het 1-1. De twee edities daarvoor eindigden allebei in een zeldzame 1-2 thuisnederlaag. De reeks van zes duels zonder winst is de op één na slechtste van Ajax ooit tegen één ploeg.  Alleen tegen PSV zetten de Amsterdammers ooit een zwakkere reeks neer: zeventien (!) duels op rij zonder overwinning tussen 1995 en 2003.

Bovenstaande cijfers zijn allesbehalve symbolisch voor de algehele balans tussen de huidige nummer vier en veertien van de Eredivisie. Van de 43 onderlinge ontmoetingen in Amsterdam won Ajax er liefst 34, werd er vijf keer besloten met een punt en Utrecht zegevierde slechts vier keer. De doelcijfers spreken wat dat betreft boekdelen: 113-30.

Vorig seizoen besloten Ajax en FC Utrecht in de Amsterdam Arena met 1-1.
Vorig seizoen besloten Ajax en FC Utrecht in de Amsterdam Arena met 1-1.

Tel daarbij op dat de formatie van Frank de Boer dit seizoen in de Arena nog soeverein is met overwinningen op Roda JC Kerkrade (3-0), Feyenoord (2-1), PEC  Zwolle (2-1) en Go Ahead Eagles (6-0). Die prestatie staat in schril contrast met de allesbehalve goede uitbalans van de ploeg van trainer Jan Wouters. Na vier bezoekjes staat de teller op één punt en één goal. Alleen bij PEC Zwolle (1-1) kwam er een remise aan te pas. Bij FC Groningen (2-0), FC Twente (6-0) en Feyenoord (1-0) trok Utrecht aan het kortste eind.  

Zondag staat dus niet alleen de faam van Utrecht als Angstgegner van Ajax op het spel, maar kan ook een einde komen aan de fraaie thuisreeks van Ajax, dat in de Eredivisie op 3 november 2012 voor het laatst op eigen terrein verloor (tegen Vitesse, 0-2). Utrecht gaat daarbij bij de aartsrivaal juist voor de eerste uitzege.

Persoonlijk duel

Denswil versus De Ridder

FC Utrecht begon dit seizoen met een Europese uitschakeling tegen het Luxemburgse Differdange. Mede door de van Southampton overgekomen Belg Steve De Ridder kon het gerenoveerde elftal van Wouters langzaam uit het dal klimmen. Vooral in de eigen Galgenwaard heeft Utrecht weer wat meer kleur op de wangen.

De Ridder heeft daar met vier doelpunten een flink aandeel in. Utrecht scoorde immers in totaal maar negen keer. De beweeglijke en fysiek sterke Belg is continu bezig om aanspeelbaar te zijn en heeft vervolgens de gave een man uit te spelen of op basis van zijn kracht als aanspeelpunt te fungeren. Dat niet iedere aanname loepzuiver is, maakt hij goed met zijn tomeloze inzet.

Ook zondag zal De Ridder het Amsterdamse verdedigingsduo weinig rust gunnen. Zeker is dat de Belg te maken krijgt met een van de grote beloftes bij Ajax. Stefano Denswil (20) begon de eerste vier duels nog in de Jupiler League dit seizoen, maar was daarna van de partij in de hoofdmacht. Het verschil tussen wedstrijden in de Eerste Divisie van Nederland en de ogenschijnlijk winnende goal maken tegen de Europese grootmacht AC Milan is daarom groot. Tot ontzetting van Denswil was zijn rake kopbal dinsdag niet goed voor de eerste Champions League-overwinning van Ajax dit seizoen. Mario Balotelli versierde een strafschop en bepaalde de eindstand op 1-1.

Stefano Denswil in extase na zijn goal tegen AC Milan.
Stefano Denswil in extase na zijn goal tegen AC Milan.

Balotelli deed dat dinsdag door zélf een overtreding te begaan op Mike van der Hoorn, die de geblesseerde Niklas Moisander kwam vervangen. Ook zondag is Van der Hoorn de vervanger van de Fin, waardoor het affiche saillant is voor de verdedigingspartner van Denswil. Van der Hoorn treft dan zijn voormalige ploeggenoten, met wie hij vorig seizoen nog zo succesvol was en de Europese krachtmeting met Differdange afdwong.

Zeker nu Van der Hoorn zijn échte vuurdoop krijgt, wacht Denswil een belangrijke opgave. Aangezien Ajax het spel wil maken, zal er met ruimte in de rug gespeeld moeten worden. De rappe De Ridder is prima in staat die ruimtes te bespelen. Hoewel Van der Hoorn positioneel wellicht meer met de Rode Duivel  te maken zal krijgen, is het aan Denswil om door middel van communicatie en goed positie kiezen eventuele opgelopen schade te repareren.

Tactiek

Vastigheid is ver te zoeken

Het verschil tussen Ajax en FC Utrecht bedraagt op de ranglijst tien plaatsen, maar slechts vijf punten. Opvallend is daarbij dat de seizoenstart van de beide ploegen enkele gelijkenissen bevat. Zoals gememoreerd begon Utrecht met de wanvertoning tegen de Luxemburgse semiprofs rampzalig aan het seizoen. De resultaten in de Eredivisie boden al evenmin een houvast. Zonder de vertrokken Jan Wuytens, Van der Hoorn, Anouar Kali en Nana Asare leek de ruggengraat van de ploeg gebroken.

Kanttekening is wel dat het team Wouters het al het gehele seizoen wordt geteisterd door blessures. Het medische journaal van Utrecht vertoont gelijkenissen met een ziekenhuisserie. Vaste waarden als Robbin Ruiter, Edouard Duplan, Jacob Mulenga en Cedric van der Gun waren of zijn nog steeds geblesseerd. Bovendien meldden Timothy Derijck en De Ridder zich pas na de voorbereiding in de Domstad.

Jan Wouters, als trainer van Ajax.
Jan Wouters, als trainer van Ajax.

Afgelopen week kwam de stevige knieblessure van Willem Janssen in Utrecht als nieuw hoofdstuk in het dubbeldikke blessureboek van de medische staf. Voor de van FC Twente gehuurde middenvelder zit het seizoen er al zo goed als op. Bovendien mist Utrecht zondag de geschorste Dave Bulthuis. Blessures of niet; langzaamaan richt Utrecht zich op.

Ook De Boer heeft te maken met wisselvalligheid. De kampioensploeg van de laatste drie seizoenen is op eigen veld dan weliswaar nog zonder averij, in uitwedstrijden werd in vier duels pas twee keer een punt gepakt. Opvallend is vooral dat er al dertien tegengoals zijn geïncasseerd.

Ook bij Ajax vertrokken sleutelspelers. Omdat de hand op de knip werd gehouden is het gemis van Christian Eriksen en Toby Alderweireld nog wel even voelbaar. Aan De Boer is het om de degelijkheid terug te brengen bij Ajax; zowel in spel als in resultaat. Eenzelfde opdracht ligt er voor Wouters, die tussen 1998 en 2000 zijn eerste klus als hoofdtrainer op een teleurstelling zag uitdraaien bij Ajax. Zondag zal blijken wie van de twee daar vooralsnog in slaagt. (Tim Tempelaars)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen