Subliem seizoen Weghorst ten einde na smadelijke nederlaag in Oekraïne

Het seizoen van Wout Weghorst en VfL Wolfsburg zit erop. De Duitse club kreeg het in Kiev niet voor elkaar om de 1-2 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen tegen Shakhtar Donetsk. De achtste finale is daarmee het eindstation in de Europa League voor Weghorst en consorten.

Sjachtar Donetsk
3 - 0
VfL Wolfsburg

Weghorst mocht woensdagavond zijn sublieme seizoen weer hervatten. De vraag was echter: voor hoelang? De voormalige spits van FC Emmen, Heracles Almelo en AZ moest met VfL Wolfsburg een 1-2 nederlaag uit de heenwedstrijd zien goed te maken tegen Shakhtar Donetsk. Die heenwedstrijd van de achtste finale in de Europa League werd al gespeeld op 12 maart, vlak voordat het Europese voetbal werd lamgelegd door het coronavirus. Weghorst miste destijds een penalty en de Nederlander zal dan ook extra gebrand zijn geweest op een goaltje in Oekraïne.

Die kwam er niet. Shakthar Donetsk had de betere kansen met onder anderen Marlos, die in de eerste helft de paal raakte. Weghorst zelf kwam nauwelijks in het spelbeeld voor, al had hij in de tweede helft wel een goede kans. Van dichtbij kopte hij op doelman Andriy Pyatov, maar de vlag was ook al omhoog: buitenspel.

Rode kaarten
VfL Wolfsburg kreeg na de 68ste minuut wel extra hoop door een rode kaart van Davit Khocholava. Hij kreeg in eerste instantie een penalty tegen door het neerhalen van een gebroken speler, maar de beelden toonden aan dat de overtreding van de Shakhtar-verdediger buiten het strafschopgebied was. Geen penalty dus, maar wel een rode kaart. Profiteren konden de Duitsers echter niet, want twee minuten later was het John Brooks die zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg en het aantal spelers van beide ploegen weer in balans bracht: tien tegen tien.

In de slotfase van de wedstrijd werd VfL Wolfsburg nog compleet overlopen door de thuisploeg. Junior Moraes maakte in de 89ste minuut de 1-0, waarna de Duitsers de wedstrijd helemaal weggaven. Manor Salomon maakte nog 2-0 en Moraes zelfs nog 3-0.

Weghorst
En dus sloot Weghorst het seizoen af met dezelfde cijfers als voor zijn bezoek aan Shakhtar Donetsk. De 27-jarige spits scoorde in de Bundesliga zestien keer in 32 wedstrijden, waarmee hij alleen Robert Lewandowski (34), Timo Werner (28) en Jadon Sancho (17) voor zich moest dulden. In de Europa League was hij twee keer trefzeker in acht wedstrijden en in het Duitse bekertoernooi scoorde hij twee keer in twee duels. Cijfers die hem zelfs in verband lieten brengen met een overstap naar Arsenal. Ook omdat hij vorig seizoen in de Bundesliga ook al zeventien keer scoorde. De grote vraag is dus: was het uitduel met Shakthar Donetsk het laatste duel van Weghorst in het shirt van VfL Wolfsburg? Zijn contract loopt nog tot medio 2023.