Suarez en Forlán bezorgen Uruguay Copa América

Uruguay heeft in Buenos Aires de finale van het toernooi om de Copa América gewonnen. Door doelpunten van Luis Suarez en Diego Forlán (2) werd Paraguay verslagen: 3-0. De overwinning betekende een historische toernooiwinst voor de Uruguayanen, die sinds zondag recordhouder zijn wat betreft het aantal toernooizeges. Voor aanvang van het toernooi werd die eer gedeeld met gastland Argentinië.

Suarez en Forlán bezorgen Uruguay Copa América

De eindstrijd in Estadio Monumental ging furieus van start. Suarez frommelde zich al in de tweede minuut langs diverse Paraguayanen, waarna doelman Justo Villar voor het eerst moest optreden en de inzet van de Liverpool-spits tot corner verwerkte.

Die hoekschop resulteerde direct in een levensgrote kans en een discutabele beslissing van de arbitrage. De snoeiharde kopbal van Diego Lugano werd door Néstor Ortigoza met twee armen op de doellijn geblokt. Bij de rebound bleek de Paraguayaan, die tot zijn eigen opluchting niet werd bestraft met een strafschop én een kaart, opnieuw een sta-in-de-weg voor Uruguay. Dit keer werkte hij de bal met zijn voeten weg.

Uruguay drukte tien minuten na het tumult voor het doel van Villar het overwicht wel in de score uit. Suarez verschafte zich met een sublieme kapbeweging de ruimte om in te schieten. Zijn getoucheerde schot verdween via de binnenkant van de paal in het doel: 1-0. Door die treffer had de Liverpool-spits nog maar één treffer nodig om zich naast Paolo Guerrero (Peru) aan kop van het topschuttersklassement te nestelen. <br /><br /> Forlán vergrootte drie minuten voor het rustsignaal de voorsprong van Uruguay. Waar de aanvalskompaan van Suarez eerst nog een riante mogelijkheid liet liggen, was hij nu dodelijk trefzeker. Egidio Arévalo Ríos strafte nonchalance van Paraguay af door de bal te veroveren en Forlán in stelling te brengen. De spits van Atlético Madrid schoot de bal zonder twijfelen in de verre hoek. Ook de dit toernooi subliem keepende Villar kon een tegentreffer niet meer voorkomen.

Na de onderbreking nam het spektakel in vergelijking met het eerste bedrijf een beetje af. Uruguay maakte door de voorsprong minder aanstalten om de verdedigende stellingen te verlaten. Nelson Valdez was het dichtst bij de aansluitingstreffer. Zijn schitterende volley belandde via de vingertoppen van Uruguay-goalie Fernando Muslera op de lat.

Omdat Villar Paraguay een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd in de race hield met een knappe redding, bleven de Paraguayanen hopen op een ontsnapping. Een dergelijk stuntje kwam er niet. Door het tweede doelpunt van Forlán - Suarez was met zijn hoofd de aangever - sleepte Uruguay de Copa América in de wacht.

De ploeg van bondscoach Oscar Tabárez boekte een historische zege. Uruguay mag zich met de vijftiende toernooizege het meest succesvolle land aller tijden op het toernooi om de Copa América noemen. Argentinië, dat in de kwartfinale na strafschoppen van de later winnaar verloor, volgt met veertien eindoverwinningen. Voor Paraguay, bij wie bondscoach Gerardo Martino en assistent Jorge Pautasso op de tribune zaten vanwege een schorsing, rest de zilveren medaille. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's