Stunt Palace geeft achtervolgers Chelsea weer hoop

Na dertien zeges op rij op Stamford Bridge is Chelsea zaterdag onverwachts tegen puntenverlies aangelopen. Christian Benteke hielp Crystal Palace aan de stunt (1-2).

Eden Hazard keerde zaterdag hersteld van een kuitblessure terug bij Chelsea en hij had slechts vijf minuten nodig om zijn toegevoegde waarde te bewijzen. De Belgische aanvaller speelde zich met enkele bewegingen vrij en vond bij de eerste paal Cesc Fabregas. De Spanjaard opende van dichtbij de score.

Maar op Stamford Bridge was het een andere Belg die zich uiteindelijk matchwinner mocht noemen. Benteke zette Crystal Palace op voorsprong, een minuut nadat Wilfried Zaha binnen enkele minuten na de 1-0 voor de gelijkmaker had gezorgd. Ietwat fortuinlijk kwam de bal voor zijn voeten, maar hij greep zijn kans zijn fijne gevoel op Stamford Bridge te bevestigen. Bij de twee voorgaande bezoekjes aan de thuishaven van Chelsea had hij immers ook gescoord, namens Aston Villa en Liverpool.

Benteke rekende daarmee ook af met de groeiende kritiek over zijn gebrek aan doelpunten. De laatste dertien duels voor Crystal Palace hadden slechts één treffer van hem opgeleverd, terwijl hij afgelopen dinsdag twee keer scoorde namens België tegen Rusland.

Manager Sam Allardyce had de hervonden productiviteit van De Rode Duivel ook genoemd als voorwaarde om degradatie te voorkomen. Tegen Chelsea was de treffer van Benteke genoeg om met een vierde zege op rij meer afstand te nemen van de gevarenzone.

Na de 1-2 was het voor Crystal Palace een kwestie van overleven. Keeper Wayne Hennessey had zich voor rust al onderscheiden met reddingen. In de tweede helft moest Crystal Palace alle zeilen bijzetten om de aanvalsgolven van The Blues te weerstaan. De gasten slaagden met hangen en wurgen in hun opzet, waardoor Chelsea voor het eerst sinds het bezoek van Liverpool op 16 september op eigen veld punten liet liggen.

Door de nederlaag heeft Chelsea de voorsprong op nummer twee Tottenham Hotspur zien slinken tot zeven punten. Crystal Palace heeft door het succes meer lucht gekregen, al blijft het degradatiespook als nummer zestien op de loer liggen.