Strafschoppen Pogba voorkomen grote schade Manchester United

Manchester United heeft zaterdag in de jacht op een Champions League-ticket met pijn en moeite West Ham United bedwongen: 2-1. Twee strafschoppen van Paul Pogba zorgden voor opluchting op Old Trafford.

Manchester United
2 - 1
West Ham United

In vergelijking met het midweekse Champions League-duel met Barcelona (0-1 verlies) voerde Ole Gunnar Solskjaer vijf wijzigingen door in zijn formatie. Deels noodgedwongen, want Luke Shaw en Ashley Young zaten een schorsing uit. Verder verdween onder anderen Marcus Rashford uit de basis.

Na vier nederlagen in vijf wedstrijden was Manchester United erop gebrand zijn fans weer een succesje te bezorgen. De thuisploeg probeerde dan ook het initiatief te nemen, maar het was Felipe Anderson die de bezoekers met een spectaculaire actie snel op voorsprong leek te zetten. Als gevolg van vermeend buitenspel ging er een streep door de treffer. De herhalingen leken er echter op te wijzen dat de Braziliaan op één lijn stond met Diogo Dalot.

Manchester United ontsnapte dus en kwam na een kleine twintig minuten zelf op voorsprong. Pogba verzilverde een strafschop, die werd toegekend voor een vermeende overtreding van Robert Snodgrass op Juan Mata. West Ham voelde zich opnieuw ernstig benadeeld omdat de overtreding wellicht buiten het zestienmetergebied werd ingezet. Zoals bekend debuteert de VAR pas komend seizoen in de Premier League.

Paukl Pogba is dit Premier League-seizoen al goed geweest voor dertien goals en negen assists.

Wat volgde was een fase waarin beide teams de nodige ruimte weggaven en er mede daardoor veel gevaarlijke momenten ontstonden. Daarbij was het sterk spelende West Ham ook dreigend via standaardsituaties. De Londenaren kregen met de 1-0 achterstand bij rust veel te weinig en herstelden aan het begin van de tweede helft verdiend de balans. Anderson gleed een voorzet van Manuel Lanzini bij de tweede paal binnen.

Nadat West Ham even had geroken aan de 1-2 greep Solskjaer in door Rashford te brengen voor Mata. De jonge aanvaller zorgde voor nieuw elan en zette razendsnel na zijn entree West Ham-keeper Lukasz Fabianski aan het werk. Ook de piepjonge Mason Greenwood werd ingebracht door het steeds meer risico's nemende Manchester United, dat in de 76ste minuut ontsnapte aan de 1-2 bij een inzet van Michail Antonio op de lat.  Diezelfde Antonio werd even later van scoren weerhouden door David de Gea.

Voor West Ham was het zuur dat binnen twee minuten de treffer aan de andere kant viel. Opnieuw schoot Pogba een strafschop binnen. Deze penalty was minder omstreden: Ryan Fredericks gebruikte de noodrem om de doorgebroken Martial van scoren te weerhouden. West Ham gooide in de slotfase nog eens alles op de aanval, maar Manchester United trok de zege over de streep.

Door de triomf stijgt de ploeg van Solskjaer naar de vijfde plaats, de verschillen zijn nog steeds klein. Manchester United kan, voordat de race om Champions League-tickets wordt hervat, eerst toewerken naar de return tegen Barcelona van dinsdagavond. The Red Devils proberen dan in Camp Nou te stunten zoals ze dat in de achtste finale in het Parc des Princes tegen Paris Saint-Germain deden.