Strafschop is breekpunt voor Liverpool in derby tegen tiental Everton

De 243ste editie van de Merseyside Derby is gewonnen door Liverpool. In de slotfase moest de thuisploeg leunen op Mohamed Salah, die de wedstrijd met twee goals besliste: 2-0.

Liverpool
Liverpool
2 - 0
Everton
Everton

Na de nederlaag tegen Tottenham Hotspur en remise bij Brighton & Hove Albion had Liverpool voor eigen publiek iets goed te maken. Daar leek Everton de perfecte tegenstander voor, omdat de derby's vrijwel altijd spektakel opleveren. Manager Jürgen Klopp posteerde Ryan Gravenberch voor het eerst in de basis in competitieverband. Virgil van Dijk was de andere Nederlander die mocht beginnen.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het Liverpool dat dicteerde. Zo kregen The Reds na twaalf minuten een grote kans, maar de ervaren Ashley Young (38) wist knap een doelpunt te voorkomen. Het balbezit in de eerste helft loog er niet bepaald om: 75% tegen 25%, maar daar deed Liverpool te weinig mee. Het gevaar dat van Liverpool kwam, kwam in veel gevallen bij de uitstekend spelende Gravenberch vandaan. De Nederlander speelde zijn collega's goed vrij en leidde daarmee mogelijkheden voor Liverpool in.

Een kantelpunt in de wedstrijd was de rode kaart van Young. De verdediger van Everton had de handen vol aan de bevlogen Luis Díaz, die hem tweemaal te slim af was. Bij de tweede gele kaart, tien minuten voor rust, liet hij zich weer in de kaarten kijken. Daarom moest Everton verder met tien man.

Vanwege het overwicht van Liverpool en de manmeersituatie, leek het in de tweede helft wachten op het openingsdoelpunt op Anfield, maar het stugge Everton hield voet bij stuk en stond op standje overleven. Ook The Toffees hoopten na een uur op een rode kaart voor Liverpool, omdat Ibrahima Konaté met vuur speelde en tegen zijn tweede gele kaart aan dreigde te lopen. Wijselijk haalde Klopp hem eraf voor Joël Matip, daarvoor bracht hij Darwin Nuñez om de 1-0 te forceren. Gravenberch hield het een uur vol en werd daarna gewisseld.

Met nog een kwartier op de klok kreeg Liverpool loon na werken toen invaller Michael Keane hands maakte en de scheidsrechter na inmenging van de VAR de bal op de stip legde. Vanaf elf meter schoot Salah raak: 1-0. In een soort alles-of-niets-poging bracht Everton-manager Sean Dyche Arnaut Danjuma in het veld, met als bedoeling om toch nog een punt uit het vuur te slepen op Anfield, maar zover kwam het echter niet. Diep in blessuretijd besliste Salah de wedstrijd.

Liverpool is de nieuwe koploper van de Premier League en staat op twintig punten, maar kan dit weekend nog worden ingehaald door Tottenham Hotspur, Arsenal en Manchester City, die nog in actie moeten komen. Everton zakt af naar de zestiende plaats.