Stokoud tv-verbod sneuvelt: Premier League haalt alles uit de kast

Reacties

Mocht het Premier League-seizoen worden hervat, dan mogen de zendgemachtigden in Engeland de zaterdagduels die om 15.00 uur lokale tijd beginnen live uitzenden.

Stokoud tv-verbod sneuvelt: Premier League haalt alles uit de kast
© Pro Shots

Deze vrijstelling wijst erop dat de voetbalautoriteiten in Engeland werken aan een scenario waarin het seizoen alsnog kan worden uitgespeeld, maar dan met wedstrijden zonder publiek. Zij kunnen dan dus thuis de ontknoping van het seizoen volgen. De UEFA streeft ernaar de competities vóór 3 augustus te laten eindigen.

De zogeheten 'blackout' die geldt voor zaterdagmiddag bestaat al sinds de jaren zestig. Toen overtuigde Burnley-preses Bob Lord de Football League-bestuurders ervan dat live duels in dit tijdsslot een negatief effect hebben op bezoekersaantallen bij voetbalduels die niet rechtstreeks worden uitgezonden, met name in het amateurvoetbal.

Verbod
Het gevolg van deze beslissing was dat het is verboden tussen 14.45 uur en 17.15 uur live wedstrijden uit te zenden binnen het Verenigd Koninkrijk. Dit geldt niet voor buitenlandse zendgemachtigden, waardoor bijvoorbeeld Ziggo Sport zaterdag om 16.00 uur Premier League-voetbal kan uitzenden. Het verbod behelst wedstrijden in het FA Cup-toernooi, de Premier League en de Football League, de divisies onder de Premier League. Lange tijd was de FA Cup-finale een uitzondering, maar dat duel is recentelijk verhuisd naar de namiddag.

Formeel moest de UEFA toestemming geven voor deze vrijstelling, omdat de Engelse voetbalautoriteiten deze regel hebben laten opnemen in het UEFA-reglement. Vooralsnog is de Premier League opgeschort, zo werd vrijdag onder meer besloten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.