Sterk Kroatië straft Duitse slordigheid resoluut af

Kroatië heeft een belangrijke stap gezet op weg naar de kwartfinale van het EK door Duitsland resoluut op zijn kwetsbaarheden te wijzen (2-1).

Sterk Kroatië straft Duitse slordigheid resoluut af

Het is vaak een kwestie van het kiezen voor de sterke punten of te vrezen voor de tekortkomingen. Danijel Pranjic had tegen Oostenrijk als veredelde linksback wat steken laten vallen. Maar de linkspoot van SC Heerenveen was aanvallend wel van waarde geweest.

Bondscoach Slaven Bilic koos voor de kracht van Pranjic in plaats van diens kwetsbaarheid. Die keuze betaalde zich halverwege de eerste helft uit. Uit een voorzet van de Heerenveen-middenvelder opende Dario Srna de score voor Kroatië, dat gaandeweg de eerste helft steeds meer indruk maakte. Kansen voor onder meer Niko Kranjcar onderstreepten de verhoudingen op het veld.

Hoe terecht misschien ook gezien het spelbeeld, bij de 1-0 moet echter een kanttekening worden geplaatst. De Duitse defensie, in dit geval Marcell Jansen, bleek net als tegen Polen niet altijd even doortastend. Bayern-linksback Jansen stond te slapen bij de voorzet van Pranjic, zodat Srna voor hem kon kruipen en de 1-0 kon maken. Ook de tweede Kroatische treffer na ruim een uur was geen toonbeeld van Duitse degelijkheid. De onzekere keeper Jens Lehmann verwerkte een van richting veranderde voorzet van Ivan Rakitic ongelukkig, zodat Ivica Olic pardoes de 2-0 kon binnentrappen.

Duitsland had moeite zich te herstellen van de tegenvallers. De ploeg van bondscoach Joachim Löw, die in de tweede helft rechtsbuiten David Odonkor had ingezet om het gevaar Pranjic in te dammen, probeerde zich te herpakken. De gele kaart voor Michael Ballack na een overtreding op Rakitic was tekenend voor de frustratie bij Die Mannschaft.

Met zijn derde treffer van het EK deed Lukas Podolski namens Die Mannschaft nog wat terug. Maar het echte vuur van Duitsland leek al te veel gedoofd om weer te kunnen aanwakkeren. Kroatië bleef in het laatste kwartier redelijk eenvoudig overeind, ook omdat Duitsland er geen slotoffensief kon uitpersen.

In blessuretijd werd invaller Bastian Schweinsteiger het net iets te veel. Scheidsrechter De Bleeckere zag in de duw aan het adres van de Kroatische invalkracht Jerko Leko genoeg aanleiding voor een rode kaart. Het was een passend sluitstuk op een droeve avond voor Duitsland.

Bekijk hier al onze video's