Sterk gewijzigd FC Basel beleeft slechte generale voor PSV

Ook FC Basel heeft drie dagen voor de return in de tweede voorronde van de Champions League tegen PSV een nederlaag geïncasseerd. In de eerste thuiswedstrijd van het seizoen was FC St. Gallen met 2-1 te sterk voor de sterk gewijzigde vice-kampioen van Zwitserland, die voor eigen publiek weinig creëerde.

FC Basel
FC Basel
1 - 2
St. Gallen
St. Gallen

Basel begon vorige week vrijdag nog met een 4-1 uitoverwinning tegen FC Sion aan de competitie, maar liep tijdens de tweede speelronde al tegen de eerste nederlaag aan. Trainer Marcel Koller had zijn elftal ten opzichte van het heenduel met PSV in Eindhoven (3-2) dan ook op zeven plaatsen gewijzigd. Alleen doelman Jonas Omlin, verdedigers Omar Alderete en Eray Cömert en aanvoerder Taulant Xhaka behielden hun basisplaats.

Ricky van Wolfswinkel zat dus ook op de bank en zag dat St. Gallen, met de van FC Utrecht overgekomen Lukas Görtler in de basis, ondanks een optisch overwicht van Basel na 25 minuten de leiding nam. Aanvaller Cedric Itten werkte de bal met de borst over de lijn, nadat Blas Riveros na een corner in eerste instantie nog redding had gebracht op de doellijn. De thuisploeg stelde daar voor rust maar weinig tegenover.

Net als tegen PSV toonde Basel echter veerkracht. Na een uur trok zomeraanwinst Kemal Ademi de stand gelijk met zijn eerste goal, nadat middenvelder Kevin Bua goed zijn lichaam had gebruikt bij een lange bal van achteruit. Aan de andere kant bleef St. Gallen doelman Jonas Omlin echter aan het werk zetten. De Zwitser redde een paar keer prima, maar was geklopt toen Itten in de tachtigste minuut mocht aanleggen voor een penalty.

Van Wolfswinkel stond toen al een kwartier in het veld, maar ook de Nederlandse spits kon niks meer aan de achterstand veranderen. Trainer Koller rekende zich het matige optreden van Basel aan. 'Deze nederlaag komt op mijn conto. Ik dacht dat we al verder waren. Misschien waren dit een of twee wissels te veel', vertelt de coach op de clubwebsite. 'Nu moeten we zo snel mogelijk weer naar voren kijken.' Dinsdag wacht immers PSV.