Sterk Duitsland brengt Oranje op rand van de afgrond

Voor het Nederlands elftal hangt plaatsing voor de kwartfinale van het EK aan een zijden draadje na een nederlaag tegen een oppermachtig Duitsland (1-2). Alleen als de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk zondag met twee doelpunten verschil wint van Portugal en Denemarken verliest van de Mannschaft, is een plek bij de laatste acht een feit.

Oranje, dat behoudens de wissel Joris Mathijsen voor Ron Vlaar met dezelfde elf aan de aftrap stond als tegen Denemarken (1-0 verlies), begon nog wel aardig aan het duel in het drukkend warme Charkov. Echter, Robin van Persie miste aanvankelijk tot tweemaal toe de absolute scherpte. Zijn eerste poging (na een subtiel boogballetje van Mark van Bommel) belandde op de benen van Manuel Neuer, terwijl een slappe schuiver even later voor het vijandelijke doel langs rolde.

Na een kwartier spelen namen de Duitsers de regie over. Dat resulteerde na een klein halfuur in het openingsdoelpunt: Mario Gomez draaide op aangeven van Bastian Schweinsteiger soepel weg bij het duo Joris Mathijsen / John Heitinga en passeerde Maarten Stekelenburg met een geplaatst balletje: 0-1.

Daar bleef het niet bij. Nadat Stekelenburg eerst nog knap redding bracht op een kopbal van Holger Badstuber, was de doelman van AS Roma in de 38ste minuut voor de tweede keer kansloos bij een diagonaal schot van Gomez. De spits van Bayern bracht op aangeven van opnieuw Schweinsteiger zijn toernooitotaal op drie doelpunten.

Van Marwijk voerde in de rust twee wijzigingen door in zijn kwakkelende ploeg. Aanvoerder Mark van Bommel en Ibrahim Afellay bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar. Veel soelaas bood dat aanvankelijk niet. Duitsland bleef de bovenliggende partij en had via Mats Hummels en Thomas Müller kansen om de zege definitief veilig te stellen. Tot afgrijzen van bondscoach Joachim Löw bleef de marge twee doelpunten.

Nederland moest zodoende blijven hopen op een mirakel en kwam langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. Wesley Sneijder gaf het startsein van het Nederlandse initiatief met twee pogingen van afstand. Twintig minuten voor tijd zorgde Van Persie voor de aansluitingstreffer. De getergde aanvaller draaide kort weg op aangeven van Sneijder en passeerde Neuer met een hard schot: 1-2.

In het restant van de wedstrijd probeerde Oranje het nog wel, zonder dat het overigens tot goed voetbal kwam. Echt dichtbij de gelijkmaker kwam het niet meer. Het ene doelpunt bleek een korte opleving. De grootste kans was zelfs voor Duitsland, dat in de persoon van invaller Miroslav Klose bijna nog profiteerde van een door Stekelenburg slecht verwerkte terugspeelbal.

Het Nederlands elftal is zo na twee wedstrijden nog altijd zonder punten. Foto: VI Images