Sterk AZ in laatste minuut onderuit bij Ajax

Een strafschop van Tomás Galásek in de laatste minuut voorkwam een glorieuze terugkeer van AZ-trainer Co Adriaanse. De nipte 3-2 overwinning deed geen recht aan het sterke spel van zijn ploeg.

Bijna twee jaar geleden verliet Co Adriaanse via de achterdeur de Arena. Bij zijn terugkeer in de thuishaven van Ajax maakte de trainer met zijn ploeg een goede indruk. AZ opende vol vertrouwen en profiteerde daarbij van de ruimte die Ajax in de eerste helft liet. Al binnen vijf minuten was het raak. Ali Elkhattabi ontdeed zich van directe tegenstander Zdenek Grygera en legde vanaf de achterlijn terug op Kenneth Perez; 0-1.

De gelijkmaker van Zlatan Ibrahimovic, die met een individuele actie de AZ-defensie het nakijken gaf, bracht de formatie van Adriaanse niet van zijn stuk. Zeker omdat twee minuten na de 1-1 Perez opnieuw Ajax-doelman verschalkte. Wat een glorieuze terugkeer van Adriaanse had moeten worden, eindigde in een deceptie voor de AZ-trainer. In de tweede helft bleek AZ niet opgewassen tegen de constante Amsterdamse druk. Uiteindelijk, want Ajax zocht lang naar het gaatje in de Alkmaarse defensie. Na missers van Ibrahimovic (naast) en Wesley Sonck (paal) maakte Nigel de Jong dertien minuten voor het einde de 2-2.

AZ hield zelfs geen punt over aan het sterke optreden in de Arena. Door een omstreden strafschop kreeg Ajax, dat na rust met Mitea in plaats van Tom Soetaers speelde, in de laatste minuut de drie punten. Jan Kromkamp wilde de bal wegschieten, maar raakte daarbij Sonck. Voor Temmink aanleiding naar de stip te wijzen. Tomás Galásek, die op advies van Adriaanse naar Amsterdam kwam, greep dit buitenkansje met beide handen aan; 3-2.