Sterk Ajax doet zichzelf tekort met punt tegen Bayern München

Een zeer sterk Ajax heeft dinsdagavond een knap gelijkspel afgedwongen op bezoek bij Bayern München in de tweede speelronde van de Champions League. In de enerverende wedstrijd kregen de Amsterdammers zelfs veel kansen op meer.

Bayern München
1 - 1
Ajax
Ajax

Erik ten Hag toverde bij de opstelling enkele verrassingen uit de hoge hoed. Zo startte zowel Klaas Jan Huntelaar als Kasper Dolberg op de bank. In de spits opteerde de oefenmeester voor een variant met de meer beweeglijke Dusan Tadic.

Op het middenveld verving Daley Blind de geblesseerde Frenkie de Jong en centraal in de verdediging koos Ten Hag voor Maximilian Wöber. Bij Bayern München stond Arjen Robben aan de aftrap voor zijn 108ste Champions League-duel, 56 meer dan de hele Ajax-basis bij elkaar.

Robben bezorgde de Ajax-defensie meteen handenvol werk in de Allianz Arena, waar de fans van Bayern na twee tegenvallende resultaten in de Bundesliga snakten naar een positief resultaat. In de derde minuut redde Andre Onana nog fraai op een schot van de 34-jarige Groninger, maar een minuut later was de Kameroener wél geklopt. Mats Hummels, die veel vrijheid genoot, kopte hard raak op aangeven van Robben.

De Bayern-storm ging relatief snel liggen en na ongeveer een kwartier kwam Ajax beter in de wedstrijd. Steeds vaker meldden de Amsterdammers zich op de helft van Der Rekordmeister. Nadat Hakim Ziyech en Dusan Tadic al een waarschuwingsschot hadden gelost, was het in de 22ste minuut raak. Noussair Mazraoui schudde enkele opponenten van zich af, waarna hij Tadic aanspeelde. De Serviër bediende de naar het centrum doorgelopen rechtsback op maat, waarna Mazraoui met links Manuel Neuer kansloos liet.

Noussair Mazraoui viert zijn eerste goal in de Champions League.

De gelijkmaker was zeker niet onverdiend en na de goal van Mazraoui nam Ajax het heft zelfs in handen tegen het slordig spelende Bayern. Een van de uitblinkers aan Amsterdamse zijde was Ziyech, die vlak voor rust Neuer op de proefde stelde met een venijnig schot. Bayern stelde daar weinig tegenover en het was veelzeggend dat Robert Lewandowski een anonieme rol vertolkte bij de thuisploeg.

De levensgrote kansen op de 1-2 bleven in die fase nog uit, maar die kreeg Ajax direct na rust wel. Na een razendsnelle uitbraak vond David Neres de geheel vrijstaande Tadic, die de bal echter maar half raakte. Ajax rook even later opnieuw aan een voorsprong. Deze keer kwam Donny van de Beek net tekort om een rebound binnen te tikken na een inzet van Nicolás Tagliafico. Bij de vele Ajax-combinaties oogde de Bayern-defensie verre van stabiel.

Natuurlijk zorgde ook Bayern voor gevaarlijke momenten, maar levensgrote mogelijkheden voor de Duitse kampioen bleven lange tijd uit. Ajax verdedigde scherp, waardoor Onana weinig in actie hoefde te komen. Bayern probeerde Ajax naarmate het tweede bedrijf vorderde terug te dringen, maar de bezoekers bleven het meest dreigend. Zo miste Van de Beek na ruim zeventig minuten van zeer dichtbij nadat Blind een voorzet van Tadic had doorgekopt. De bezoekers gingen het laatste kwartier van de meeslepende wedstrijd in met uitzicht op een gelijkspel of meer.

Bij Bayern had Robben inmiddels plaatsgemaakt voor James Rodríguez. Het was de Colombiaan die Ajax bijna in rouw dompelde: Onana tikte een geplaatste - maar ongetwijfeld harder bedoelde - inzet van Rodríguez uit het doel. In de slotfase probeerde Bayern nog wat te forceren, maar andermaal was het Ajax dat dicht bij de 1-2 was. In de blessuretijd redde Neuer zeer knap op een weergaloze vrije trap van Lasse Schöne.

Met de remise blijven de Amsterdammers aan kop van Groep E in de Champions League, met nu vier punten. Ook Bayern heeft vier punten, maar een iets minder doelsaldo. Benfica heeft drie punten na de zege op AEK Athene.