Stengs pakt het op: nu al een beter rendement dan in heel 2020

Reacties

Calvin Stengs kreeg regelmatig kritiek op zijn gebrek aan rendement, maar de laatste tijd is daar toch niet veel mis mee. Qua doelpunten en assists doet de aanvaller van AZ het nu al beter dan in heel 2020.

Stengs pakt het op: nu al een beter rendement dan in heel 2020
© Pro Shots

Stengs was zaterdag in de 4-1 overwinning op FC Twente nog goed voor een assist op Myron Boadu en bereidde eerder ook al goals voor tegen Feyenoord (uit én thuis) en SC Heerenveen. Met zijn goals tegen de Friezen en PSV staat hij nu op zes directe bijdragen aan een AZ-goal in 2021. In het afgelopen kalenderjaar stopte de teller bij vijf. Dat waren overigens allemaal goals; Stengs wist in 2020 geen assist te noteren.

Dat laatste feit was iets wat regelmatig naar voren werd gehaald. In VI's Retteketet Podcast sprak Barry van Galen zich er eind december ook al over uit. 'Er zit zoveel meer in die gozer', zei Van Galen toen. 'Hij maakt de stap net niet, blijft een beetje hangen. Calvin moet brutaler worden. Hij lacht vrij veel, maar hij moet misschien wat meer boos worden op zichzelf. Hij scoort weliswaar tegen FC Utrecht, maar zijn rendement is natuurlijk veel te laag.'

'Stengs blijft een beetje hangen in zijn ontwikkeling'

De laatste weken gaat het beter. Stengs was zaterdag in de eerste helft uitblinker aan de kant van AZ en zijn assist op Boadu, die nu zes keer heeft gescoord uit zijn laatste zes schoten op doel, was vanwege de fijne schijnbeweging die eraan vooraf ging fraai. Vanaf de tribune zag bondscoach Frank de Boer dat het goed was.

Uitdagen
Zoals bekend is De Boer ook de schoonvader van Stengs. Dollen de twee weleens over een selectie voor het Nederlands elftal? 'Ja, natuurlijk, dat soort grapjes dat hij me moet selecteren maak ik wel', lachte Stengs voor de camera van ESPN. 'Hij daagt me dan uit. Goed, laat het maar zien dan.' Dat lukte in de eerste helft, maar in de tweede helft kwam Stengs veel minder in het stuk voor.

'Dat heeft ook wel te maken met Twente, want zij zakten na rust met zijn allen terug', zocht Stengs naar een verklaring. 'De linies werden wat kleiner, ik had minder ruimte. Maar ik wil natuurlijk meer brengen. Ik geef gewoon alles en doe mijn best. Als het in een eerste helft dan wel lukt en na rust niet… ik vind het ook moeilijk om te zeggen hoe dat dan komt.'

De Boer maakt binnenkort zijn selectie bekend voor de aankomende interlands van Oranje tegen Turkije (24 maart), Letland (27 maart) en Gibraltar (30 maart). Vijfvoudig international Stengs, die er bij de laatste interlandperiodes steeds bij was, hoopt dat hij de bondscoach voldoende heeft kunnen overtuigen voor een nieuwe uitnodiging.

In januari waren er nog zorgen over de vorm van Calvin Stengs:

Code Rood voor Stengs: in deze vorm komt het EK in gevaar
Bekijk hier al onze video's
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.