Steijn looft de VVV-houding die Pastoor bij Sparta miste

VVV-Venlo heeft volgens trainer Maurice Steijn de succesvolle rentree in de Eredivisie te danken aan het collectief. Zijn Sparta Rotterdam-collega Alex Pastoor klaagde juist over de houding van zijn spelers.

Steijn was uitermate in z'n nopjes met de start van zijn VVV (3-0). 'We hebben niet gelukkig gewonnen', complimenteerde hij tegenover de NOS zijn eigen ploeg. Het begin van de tweede helft was doorslaggevend met de 2-0 van Tarik Tissoudali. 'Met een stukje opportunisme en overtuiging kwamen we goed uit de startblokken. De bal ging op lat, op de paal en we maakten de goal. Het was echt genieten geblazen.'

De trainer predikt als vanaf dag één in de voorbereiding het belang van het collectief. Dat zag hij tegen Sparta in het veld tot uitdrukking komen. 'Als je vorig jaar met bescheiden middelen kampioen bent geworden op basis van een uitstekend team, dan weet je dat we het team nu meer dan ooit nodig hebben. Met heel hard werken en een goede teamgeest kunnen we heel veel compenseren.'

Zijn Sparta-collega Alex Pastoor wees naar zijn eigen ploeg om de pijnlijke nederlaag bij VVV te verklaren. Met name het optreden in de eerste minuten na rust had hem tegen de borst gestoten. 'Als ik zie hoe we die eerste paar minuten spelen, of beter gezegd niet spelen, dan kan je achteraf zeker zeggen dat daarmee de wedstrijd verspeeld is.'

'Het was een vreselijke attitude. Zeker afgezet tegen de eerste helft, waarin je de controle over de wedstrijd hebt en de baas op het veld bent', aldus de coach, die de blunder van keeper Roy Kortsmit bij de 1-0 niet aanwees als het begin van het einde. 'Je krijgt wel een vervelende goal op een vervelend moment tegen. Maar dat is het vertrekpunt van de tweede helft. Die eerste minuten zijn me rauw om mijn dak gevallen.'

Pastoor had een pinchhitter als Mathias Pogba goed kunnen gebruiken. Maar door het onverwachte vertrek van de spits was dat geen optie meer. 'Ik wil er eigenlijk niet zoveel woorden aan vuil maken, want de woorden worden vuil als ik het daarover ga hebben', beet Pastoor op zijn tong. Pogba had namelijk per WhatsApp zijn vertrek medegedeeld.

Terugblik: Teamgeest basis voor zege VVV op zwak Sparta