Blunder Kortsmit helpt VVV op weg naar mooie Eredivisie-rentree

VVV-Venlo heeft de terugkeer in de Eredivisie opgeluisterd met een overwinning. Sparta Rotterdam bood de Limburgse promovendus de helpende hand (3-0).

VVV-Venlo bemachtigde in april na vier jaar in de Jupiler League als kampioen het Eredivisie-startbewijs. Clint Leemans zorgde toen in Waalwijk met twee goals voor de bevrijding.

Vijf maanden later was de middenvelder bij de rentree op het hoogste niveau opnieuw een van de gevierde mannen bij VVV. Op slag van rust zette Leemans zijn ploeg op voorsprong. Daarbij was hij wel dank verschuldigd aan Roy Kortsmit. De Sparta-doelman verkeek zich even pijnlijk als volledig op het schot.

De treffer was tegen de verhouding in aangezien Sparta in De Koel beter voor de dag was gekomen zonder dat tot uitdrukking te brengen in de score. Nieuwkomer Dalibor Volas was met een kopbal op de lat namens de Rotterdammers het dichtst bij een doelpunt geweest.

Sparta moest nog harder op zoek naar een doelpunt na de slechte start van de tweede helft. De Rotterdamse defensie toonde zich kwetsbaar en het was Tarik Tissoudali die in de 48ste minuut dat onderstreepte. De Le Havre-huurling nam de bal knap op de borst aan om vervolgens uit de draai Kortsmit kansloos te laten.

De marge bleek voor VVV voldoende voor de succesvolle rentree. De Limburgse formatie moest wel terug, maar bleef overeind onder de groeiende Rotterdamse druk. De nieuwe keeper Lars Unterstall bewees daarbij zijn waarde in het VVV-doel.

Bij Sparta zorgde een Duitse aanwinst voor de genadeklap. Jeffrey Chabot, die overkwam uit de jeugd van RB Leipzig, incasseerde in de 83ste minuut zijn tweede gele kaart. Daarmee was het verzet van de gasten gebroken en kon VVV de eerste drie punten verwelkomen. In blessuretijd maakte Vito van Crooy met de 3-0 het Venlose feestje compleet.