Stand van zaken: zo kan Oranje zich voor het EK plaatsen

Reacties

Met nog twee duels te gaan ligt Oranje uitstekend op koers om na zes jaar weer eens deel te nemen aan een eindronde. Oranje zette zondag Noord-Ierland op drie punten achterstand door Wit-Rusland te verslaan en heeft volgende maand aan een punt genoeg in Belfast. We leggen uit hoe dat precies zit.

Stand van zaken: zo kan Oranje zich voor het EK plaatsen
© Pro Shots

De toptwee van de tien groepen kwalificeert zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, dat in twaalf verschillende landen worden afgewerkt. Met nog twee wedstrijden op het programma in november ligt Oranje dus uitstekend op koers om na zes jaar weer eens deel te nemen aan een eindronde. Hoe? Dat zetten we op een rij in onderstaande scenario's.

In het beste geval plaatst Oranje zich op 16 november op eigen kracht door óf te winnen óf gelijk te spelen in Noord-Ierland. In beide gevallen is Nederland niet meer te achterhalen. Bij een overwinning groeit het gat met de Noord-Ieren immers naar zes punten, maar ook een verschil van drie punten is al genoeg. Het onderling resultaat is door de 3-1 in De Kuip immers in Nederlands voordeel.

Mocht het toch nog misgaan in Belfast, dan hangt veel af van hoe groot de nederlaag van Oranje uitvalt. Bij een minimaal verschil van één doelpunt blijft het onderling resultaat in het voordeel van Nederland en volstaat op 19 november een overwinning op Estland in de Johan Cruijff Arena. Buigt Noord-Ierland het onderling resultaat nog om, dan mag het op 19 november niet winnen van Duitsland.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Bij het bepalen van de rangorde in de groep wordt, zoals altijd bij UEFA-competities, eerst gekeken naar het onderling resultaat. Dit betekent bijvoorbeeld dat als Nederland en Duitsland op een gelijk aantal punten eindigen in Groep C, Oranje boven de Duitsers eindigt. Na het 2-3 verlies in Nederland won het Nederlands elftal afgelopen maand immers met 2-4 in Hamburg. Na het onderling resultaat worden de volgende criteria gehanteerd:

1: Doelsaldo
2: Aantal gemaakte doelpunten
3: Aantal gemaakte uitdoelpunten
4: Aantal zeges
5: Aantal uitzeges
6: Fair Play-ranking
7: Positie in de Nations League

Eindigt Nederland niet in de toptwee, dan is er nog een vangnet in de vorm van de Nations League-play-offs. Deze barrages worden gespeeld in het voorjaar van 2020, als de loting voor het eindtoernooi al verricht is. Hoe zitten deze play-offs in elkaar? In totaal nemen er zestien landen aan deel, verdeeld over vier trajecten. De zestien groepswinnaars van de Nations League zijn zeker van deelname, maar aangezien veel van deze teams zich al via de reguliere route zullen kwalificeren, worden de play-offs aangevuld met andere ploegen.

Het programma van Oranje


Za 16 nov. 2019

Di 19 nov. 2019

Als bijvoorbeeld alle Divisie A-landen zich plaatsen voor het EK en Nederland als derde eindigt in zijn kwalificatiepoule, dan stuit Oranje in de play-offs op Divisie B-landen die het niet hebben gered. Let op: dit geldt dus alleen als Nederland het niet voor elkaar krijgt om in de toptwee van Groep C te komen.

Elk 'play-offpad' telt drie wedstrijden: twee halve finales en één eindstrijd met als inzet een EK-ticket. Het thuisvoordeel voor de halve finale is voor het team dat hoger eindigde op de Nations League-ranking en de gastheer voor de finale wordt bepaald door het lot (die loting is maanden van tevoren al). De data zijn 26-28 maart (halve finales) en 29-31 maart (finales). Hopelijk kan Oranje tegen die tijd oefenduels spelen als reeds gekwalificeerd land.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.