Oranje maakt het zichzelf onnodig moeilijk na wereldgoal Wijnaldum

Reacties

Het Nederlands elftal heeft in Wit-Rusland de volgende stap gezet naar kwalificatie voor het EK. Georginio Wijnaldum leek Oranje met twee prachtige goals een makkelijke avond te gaan bezorgen, maar dat werd het niet in Minsk. Desondanks ligt de ploeg van Ronald Koeman met nog twee wedstrijden te gaan op koers voor het eerste optreden op een groot toernooi sinds 2014.

Oranje maakt het zichzelf onnodig moeilijk na wereldgoal Wijnaldum
© Pro Shots
Wit-Rusland
Wit-Rusland
1 - 2
Nederland
Nederland

Koeman wijzigde de basisopstelling van Oranje ten opzichte van het vorige EK-kwalificatieduel met Noord-Ierland op vier plaatsen in de hoop dat het spel in balbezit in het Dinamo Stadion minder stroef zou verlopen dan donderdag in De Kuip het geval was. Met Joël Veltman in plaats van Denzel Dumfries, Donny van de Beek op het middenveld voor Marten de Roon en voorin Donyell Malen als vervanger van de geblesseerde Memphis Depay en Quincy Promes op de plek van Ryan Babel, was dat aanvankelijk niet het geval.

De basiself van Oranje tegen Wit-Rusland.
© Pro Shots
De basiself van Oranje tegen Wit-Rusland.

Dat had zeker iets te maken met de defensieve speelwijze van Wit-Rusland, dat zich terugtrok tot de rand van het eigen strafschopgebied. Daartegenover stond dat het bij Oranje in de beginfase ontbrak aan zuiverheid in de combinaties zodra de ruimtes kleiner werden en soms zelfs al daarvoor. Zo kon het gebeuren dat de eerste echte mogelijkheid pas na twintig minuten viel te noteren, toen Veltman met een leep boogballetje Van de Beek bereikte. De middenvelder van Ajax lobde de bal uit een lastige hoek op het dak van het doel.

Wat dat betreft was de kans die Wit-Rusland enkele minuten later kreeg veel groter, nadat Matthijs de Ligt zichzelf in de problemen had gebracht door de bal tegen Denis Laptev aan te schieten toen hij die bij een Wit-Russische uitbraak wilde wegwerken. Diezelfde Laptev had de bal bij de hoekschop die volgde voor het inschieten. De Ligt blokte de eerste inzet van de spits van Dinamo Brest nog met een ultieme tackle waarbij het er even op leek dat hij zichzelf blesseerde, bij zijn tweede poging ramde Laptev de bal naast het doel van Jasper Cillessen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het had de dertiende keer kunnen zijn dat Oranje onder Koeman op achterstand zou zijn gekomen, maar dat gebeurde voor de verandering eens niet. In het laatste kwartier voor rust was het namelijk Wijnaldum die opstond. Na 32 minuten kopte de middenvelder van Liverpool tussen twee verdedigers knap binnen uit een voorzet van de naar rechts uitgeweken Promes. Negen minuten later was zijn tweede doelpunt nog een stuk fraaier toen hij even buiten het strafschopgebied werd aangespeeld door Steven Bergwijn en de bal fantastisch in de kruising joeg.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De vijftiende interlandgoal van Wijnaldum betekende niet dat Oranje rustig achterover kon leunen, want Wit-Rusland gaf zich niet zomaar gewonnen. Vlak voor rust vuurde middenvelder Evgeni Yablonski al een waarschuwingsschot af dat maar net langs de verre kruising vloog, meteen na de hervatting sprong Igor Stasevich slordig om met een prima schietkans toen de Oranje-defensie hem uit het oog was verloren. Bij de volgende kans was het echter alsnog raak. Stanislav Dragun dook op uit de rug van Virgil van Dijk en kopte binnen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat doelpunt wakkerde de hoop op een nieuwe stunt tegen Oranje, zoals in 1995 en 2007 al gebeurde, aan bij Wit-Rusland. Nederland gaf de regie uit handen tegen de ploeg die in maart van dit jaar nog met 4-0 onderuit ging in De Kuip en moest toezien hoe Wit-Rusland nog enkele kansjes op de gelijkmaker creëerde. Het was voor Koeman het sein in te grijpen en, net als tegen Noord-Ierland, na 66 minuten een dubbele wissel door te voeren. Dit keer was het Van de Beek die moest plaatsmaken voor De Roon, Luuk de Jong verving Promes.

Wissels
Na die wissels kreeg het Nederlands elftal weer de controle over de wedstrijd en kwam Luuk de Jong een kwartier voor tijd nog in de buurt van zijn tweede treffer voor Oranje in drie dagen tijd. De spits van Sevilla, tegen Noord-Ierland nog goed voor het winnende doelpunt, kopte over uit een voorzet van Bergwijn. Vier minuten later moest Malen de wedstrijd in het slot gooien toen Wijnaldum hem vrij voor de keeper zette, maar Gutor redde uitstekend. De zege, en dus de koppositie in Groep C, kwam echter niet meer in gevaar.

Wijnaldum had de overwinning zelfs nog wat extra glans kunnen geven, maar kwam vlak voor tijd net iets tekort voor zijn hattrick. Het neemt niet weg dat Nederland er heel goed voor staat als volgende maand de twee tickets voor het EK worden verdeeld in Poule C. Als Oranje op 16 november niet verliest in en tegen Noord-Ierland, is kwalificatie op basis van het betere onderlinge resultaat (na de 3-1 in De Kuip) al zeker. Drie dagen later is Estland in de Johan Cruijff Arena de laatste tegenstander in de EK-kwalificatiereeks.

'Wijnaldum begint zich steeds meer thuis te voelen in zijn rol'
EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.