Staande ovatie voor De Jong en Lewandowski-show bij Barça

Barcelona heeft de competitiewedstrijd tegen Villarreal zonder problemen omgezet in een overwinning. Een dubbelslag van Robert Lewandowski en een treffer van Ansu Fati resulteerden in een 3-0 zege. Frenkie de Jong deed zeventig minuten mee en ontving na zijn wissel een staande ovatie.

Barcelona
Barcelona
3 - 0
Villarreal
Villarreal

Al in de eerste helft trok Barcelona de wedstrijd volledig naar zich toe. Twee doelpunten van Lewandowski bezorgden de ploeg van Xavi een comfortabele voorsprong, waarna Ansu Fati de rust- en eindstand bepaalde. Het eerste doelpunt van Lewandowski viel na een half uur. De spits ontving de bal in het strafschopgebied van de opgestoomde Jordi Alba, draaide met zijn aanname om zijn as heen en liet de uitgekomen doelman Geronimo Rulli kansloos.

Enkele minuten na de openingstreffer werd Lewandowski aan de zijkant van het strafschopgebied bediend door Gavi. Hij trok naar binnen langs de zestienmeterlijn en plaatste de bal op fraaie wijze in de verre rechterhoek. Fati zorgde daarna voor de 3-0 door in twee instanties af te ronden van dichtbij, na voorbereidend werk van Ferran Torres aan de rechterflank.

In de tweede helft bleef Villarreal onmachtig in aanvallend opzicht, afgezien van een late doelpoging van José Luis Morales, die Arnaut Danjuma had vervangen. Barcelona maakte zelf ook minder aanstalten om te scoren en zodoende bleef het bij 3-0. Twintig minuten voor tijd werd De Jong naar de kant gehaald en hij kreeg een staande ovatie: de middenvelder dribbelde als vanouds makkelijk langs zijn tegenstanders, leverde fraaie steekpasses en bracht leven in het spel van de thuisploeg.

Met een passzuiverheid van 95 procent, acht veroverde ballen en tien gewonnen duels (van de tien) droeg De Jong op meerdere manieren zijn steentje bij. Uit televisiebeelden bleek dat De Jong zelf om zijn wissel vroeg. Wellicht kampte hij met fysieke ongemakken, al was dat niet volledig duidelijk. De Jong sprak kort met Xavi, nadat hij gewisseld werd.