Spurs winnen met moeite, 'lucky' Newcastle langs WBA

Tottenham Hotspur heeft een goede stap gemaakt richting de (sub)top van de Premier League. Ondanks een aardige marge moesten de Londenaren uiteindelijk diep gaan om Southampton te verslaan. Newcastle United greep pas in de laatste minuut van de blessuretijd de zege tegen West Bromwich Albion.

Southampton – Tottenham Hotspur 1-2Al na een kwartier braken de bezoekers de ban. Een voorzet van Tom Huddlestone werd vakkundig ingekopt door Gareth Bale. Het betekende het eerste doelpunt van The Spurs op bezoek bij Southampton sinds 1999. Waar Tottenham Hotspur het normaliter dus moeilijk heeft bij Southampton, ging het dit keer een stuk makkelijker. Defoe kreeg tot tweemaal toe een grote kans op 0-2, maar hij ging slordig om met de mogelijkheden.

Maar mede door toedoen van Defoe kwam voor rust alsnog de 0-2 op het scorebord. De Engelse international brak door en passeerde doelman Artur Boruc, José Fonte kon de bal echter nog voor de lijn stoppen. Dat weerhield de aangestormde Clint Dempsey er niet van om de bal vanaf een meter in het doel te rammen.

Southampton hervond zich na rust weer enigszins. Tottenham-keeper Brad Friedel werd enkele keren flink aan het werk gezet. Maya Yoshida, die bij Southampton de voorkeur kreeg boven Jos Hooiveld, had een grote kans maar kopte van dichtbij mis. Even later maakte Jay Rodriguez er alsnog 1-2 van. Daarbij sloeg ook direct de paniek toe bij de bezoekers, die de controle over het duel verloren.

Waar het in het eerste uur vrijwel onmogelijk was voor Southampton om te combineren, werd Tottenham Hotspur in de slotfase van het kastje naar de muur gestuurd. De kansen ontstonden nog wel en vooral Rodriguez kreeg een opgelegde mogelijkheid, maar Friedel hielp zijn ploeg aan de drie punten. Daarmee komt de ploeg van manager André Villas-Boas op de vierde plek te staan met zeventien punten. Southampton blijft onderin bungelen met slechts vier punten uit negen duels.

Newcastle United – West Bromwich Albion 2-1West Bromwich doet het dit seizoen verrassend goed en liet ook op St. James' Park zien een uitstekende ploeg te hebben. Zo kreeg Romelu Lukaku voor rust twee dotten van kansen, maar beide keren zat doelman Tim Krul er goed bij. Ook Newcastle United, waar Vurnon Anita op de bank zat, liet zich zien. Het was de thuisploeg die na ruim een half uur voor de openingstreffer zorgde. Demba Ba was het eindstation van een razendsnelle counter en rondde koelbloedig af.

Na rust werd Lukaku weer goed in stelling gebracht. De Belg scoorde al snel in de tweede helft, maar de treffer werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Even later had scheidsrechter Chris Foy echter niets in te brengen toen Lukaku weer het net vond. De jongeling kopte een voorzet van Zoltan Gera uitstekend binnen. Daarna werd het slordig aan beide kanten.

Toch was het Newcastle United dat uiteindelijk aan het langste eind trok door een intikker van Papiss Cissé. Newcastle United heeft nu elf punten en staat op de elfde positie, terwijl West Bromwich Albion nog altijd in de subtop staat met vijftien punten. Foto: VI Images