Spurs bevestigt veranderde verhoudingen met zege in stadsderby

Tottenham Hotspur heeft zondag een relatief simpele overwinning geboekt op Arsenal. In de stadsderby waren Dele Alli en Harry Kane belangrijk voor de nummer twee van de Premier League, die in het spoor blijft van lijstaanvoerder Chelsea: 2-0.

Eerder deze zondag won Chelsea overtuigend van Everton. Om de titeldroom in leven te houden moest Tottenham Hotspur daardoor winnen in de derby. Bij de thuisploeg startten Vincent Janssen en Michel Vorm op de bank. Arsenal trad opnieuw aan in een 3-4-2-1-systeem, dat de voorbije weken ook werd gebruikt tijdens de overwinningen op Middlesbrough (1-2), Manchester City (2-1) en Leicester City (1-0). Tegen Tottenham mocht het niet baten.

Spurs ging uitstekend van start. Al voordat de eerste minuut verstreken was, testte Kane doelman Petr Cech voor het eerst. Hoewel het veldspel van de gastheer niet overtuigde, volgden binnen het half uur twee uitgelezen kansen om op voorsprong te komen. Eerst had Alli de bal voor het inkoppen bij de tweede paal, maar hij kwam niet helemaal goed uit en mikte naast. Kort daarop kreeg Christian Eriksen de bal in de zestien voor de voeten, maar de Deen schoot via de bovenkant van de lat over.

Arsenal zakte steeds verder in, maar hield de ruimtes klein. Tottenham had moeite om erdoorheen te komen, terwijl The Gunners zich aan de andere kant meldden met een listig schot van Aaron Ramsey. Op slag van rust moest Cech in actie komen bij een poging van de opgestoomde Jan Vertonghen. Na de pauze kon hij weer aan de bak bij een afstandsschot van Victor Wanyama.

In de 55ste minuut werd de brilstand eindelijk doorbroken. Alli reageerde in een bomvol strafschopgebied als snelste bij de rebound na een inzet van Eriksen. Daarmee was de beer los, want Spurs kreeg een minuut later al een strafschop door een onnodige overtreding van Gabriel Paulista op Kane. De spits ging zelf achter de bal staan en liet Cech volkomen kansloos. Kane is daardoor met zes doelpunten de meest trefzeker Tottenham-speler ooit in de Noord-Londense derby.

Tegen beter weten in kroop Arsenal iets meer uit zijn schulp. Schoten van Olivier Giroud en Alexis Sánchez waren een makkelijke prooi voor Hugo Lloris. De 3-0 leek eerder op handen dan de gelijkmaker. Wederom Vertonghen en Kane stelden Cech op de proef, die ook nog uitstekend redde op een kopbal van Toby Alderweireld. Daarmee bespaarde de Tsjechische goalie zijn ploeg een grotere nederlaag.

Niet alleen verkleint Tottenham het gat met koploper Chelsea weer naar vier punten met nog vier duels voor de boeg, de ploeg eindigt door de zege ook voor het eerst sinds 1995 weer boven aartsrivaal Arsenal. Het elftal van Arsène Wenger heeft nu een achterstand van zes punten op nummer vier Manchester City en ziet daarmee de hoop op plaatsing voor de Champions League wederom kleiner worden.