'Sprookje uit koker Olympiakos' leidt tot forse puntenstraf PAOK

Reacties

Het Griekse voetbal staat weer eens op zijn kop. Dit keer omdat PAOK Saloniki-eigenaar Ivan Savvidis volgens de tuchtcommissie aandelen heeft in competitiegenoot Xanthi. Dat is tegen de regels en dus zijn beide clubs bestraft met een forse puntenaftrek.

'Sprookje uit koker Olympiakos' leidt tot forse puntenstraf PAOK
© Pro Shots

Daardoor wordt de ranglijst van de Griekse competitie overhoop gegooid. Xanthi wordt met twaalf minpunten het zwaarst gestraft, zakt van plek negen naar plek twaalf en moet plots vrezen voor degradatie. PAOK verliest zeven punten, blijft weliswaar tweede met 52 punten maar ziet de achterstand op koploper Olympiakos Piraeus groeien van zeven naar veertien punten.

Olympiakos is dus al praktisch kampioen en wordt door PAOK dan ook beschuldigd van het smeden van een complot. Het was namelijk tv-zender ONE, eigendom van Olympiakos-eigenaar Vangelis Marinakis, die eind vorig jaar met het nieuws naar buiten trad. Vervolgens verzocht Olympiakos in december al om de wedstrijd tussen Xanthi en PAOK uit te stellen.

Nu wordt zelfs de titelstrijd beïnvloed door de ongeoorloofde banden van Savvidis met Xanthi (al kan PAOK nog in beroep). Een officiële band is er niet, maar zijn neef Ioannis Kalpazidis kocht in 2018 voor een bedrag van tien miljoen euro de accommodatie van Xanthi. Bovendien is Xanthi-bestuurslid Nikolas Xalavazis president van het familiebedrijf van Savvidis.

PAOK-eigenaar Ivan Savvidis is bepaald niet van onbesproken gedrag. In 2018 kwam hij al eens met een pistool het veld opgelopen.
© Pro Shots
PAOK-eigenaar Ivan Savvidis is bepaald niet van onbesproken gedrag. In 2018 kwam hij al eens met een pistool het veld opgelopen.

Dat zal de club ongetwijfeld doen, nu prolongatie van de derde landstitel in de clubhistorie wel heel erg in gevaar komt. PAOK noemde de rivalen uit Piraeus in december al 'professionele leugenaars' en deed de beschuldigingen af als een 'volgend sprookje uit de koker van Olympiakos'. Of beter gezegd van eigenaar Marinakis, bepaald geen goede vriend van PAOK-president Savvidis.

Duidelijk is in ieder geval dat het Griekse voetbal wederom een schandaal rijker is. De laatste jaren wordt de sport in Griekenland al geteisterd door financiële problemen, supportersgeweld en andere misstanden. Recent brachten UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin en FIFA-functionaris Greg Clarke daarom al een bezoek aan Athene om de bond te helpen met de hervormingen.

Want die zijn hard nodig. Door het nieuwste schandaal werd zelfs de Griekse regering in tweeën gespleten, zo ver reiken de tentakels van de machtige clubbazen Marinakis en Savvidis. Het was aan de overheid te danken dat de oorspronkelijke straf voor het verboden dubbele eigenaarschap – degradatie – werd afgezwakt tot puntenaftrek. Het maakt ze bij PAOK niet minder boos.

Super League

Stand Super League 2019/2020

Griekenland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Olympiakos Piraeus
26
20
6
0
53-9
+44
66
2
PAOK Saloniki
26
18
5
3
50-23
+27
59
3
AEK Athens
26
15
6
5
42-22
+20
51
4
Panathinaikos
26
12
8
6
35-23
+12
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.