Sprankelend Ajax speelt met SC Heerenveen

Met Demy de Zeeuw als uitblinker legde Ajax in Amsterdam SC Heerenveen in de eerste helft hardhandig over de knie. De Friezen fungeerden als kanonnenvoer (5-1).

Voor het duel met SC Heerenveen stond er nog een vraagteken achter de naam Demy de Zeeuw. De middenvelder kampte in de aanloop met knieklachten, maar bleek allerminst gehinderd door het fysieke ongemak.

De Zeeuw wees met twee fraaie treffers Ajax de weg naar een monsterscore. Na zeven minuten profiteerde hij met een volley van fraai voorbereidend werk van Vurnon Anita. Halverwege de eerste helft deed hij het op eigen kracht. De Zeeuw controleerde een lange bal, wipte de bal over Kristian Bak Nielsen en drukte daarna in één beweging af: 2-0. De goals waren een voorbode van een bijzonder sterke eerste helft van Ajax, dat SC Heerenveen van het kastje naar de muur stuurde. Marko Pantelic bewees met de 3-0 steeds beter zijn draai te vinden in de Amsterdamse ploeg, waarna Luis Suarez vanaf de strafschopstip een doelpuntje meepikte na een overtreding van Oussama Assaidi op de Uruguayaan.

De eretreffer van Goran Popov deed qua schoonheid weinig onder voor de Amsterdamse goals, maar zijn uithaal met links was nog van minder waarde doordat Ismail Aissati direct na de 4-1 de marge op aangeven van Suarez op vier goals bracht.

SC Heerenveen kreeg na rust wel kansen het leed van de eerste helft te verzachten. Ajax leverde daar ook een bijdrage aan door op zijn beurt wat gas terug te nemen en zelf de mogelijkheden op een hogere score onbenut te laten. Door de 5-1 overwinning bleven de Amsterdammers zonder problemen in het spoor van koploper FC Twente.