Sporting stelt Nederlands coëfficiëntenfeest uit in thriller tegen Arsenal

Reacties

Arsenal is donderdagavond door Sporting Portugal uitgeschakeld in de achtste finale van de Europa League. Het duurt daardoor nog even voordat Nederland zeker is van de zesde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst en dus het tweede directe ticket voor de Champions League.

Sporting stelt Nederlands coëfficiëntenfeest uit in thriller tegen Arsenal
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
ns
1 - 1
Sporting Lissabon
Sporting Lissabon

Portugal heeft met Benfica nog één club in de kwartfinale van de Champions League, maar zelfs als de ploeg van trainer Roger Schmidt het miljardenbal wint, zou dat op zichzelf niet genoeg zijn om Nederland te achterhalen op de coëfficiëntenlijst. Met AZ en Feyenoord zitten nog twee clubs bij de kwartfinales van de Europese toernooien.

Portugal kreeg daar donderdagavond ook nog een deelnemer bij. Sporting knokte zich net als vorige week (2-2) knap terug tegen Arsenal. De Londenaren voorkwamen toen een nederlaag nog dankzij een gelukje voor Granit Xhaka. Een week later opende de Zwitser de score uit de rebound na een schot van Gabriel Martinelli.

Ondanks die droomstart ging Arsenal een moeilijke avond tegemoet. Manager Mikel Arteta zag in de openingsfase met Takehiro Tomiyasu en William Saliba twee verdedigers uitvallen en zag dat zijn ploeg bovendien een slijtageslag moest aangaan. Sporting dwong namelijk een verlenging af dankzij een heerlijke goal van Pedro Gonçalves, die vanaf de middenlijn raak schoot.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Aaron Ramsdale liet zich bij dat moment verrassen, maar hield zijn ploeg even later op de been met een geweldige redding. In de verlenging was het invaller Leandro Trossard die met een schot tegen de paal dicht bij de voorsprong was, maar die bleef uit. Daarom besloot Arteta om ook aanvoerder Martin Ødegaard, aanvankelijk gespaard, tijdens de verlenging in te brengen.

Met de Noorse spelmaker in de ploeg voerde Arsenal de druk verder op, maar Sporting-doelman Antonio Adán redde twee keer uitstekend op kopballen van Gabriel Magalhães. De Portugezen moesten de laatste paar minuten van de verlenging volbrengen met tien man door de tweede gele kaart voor Manuel Ugarte, die Bukayo Saka hard onderuit haalde, maar hielden stand.

Strafschoppen
In de stafschoppenserie gingen beide ploegen lang gelijk op. Nadat Jeremiah St. Juste de eerste strafschop namens Sporting had benut, duurde het tot de achtste strafschop voordat Martinellli bij een 4-3 stand miste namens Arsenal. Nuno Santos maakte vervolgens de winnende voor Sporting, waardoor ook Portugal met twee ploegen bij de laatste acht staat.

De voorsprong van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst is nog steeds dusdanig groot dat het een kwestie van tijd lijkt voordat de zesde plaats alsnog definitief veilig is. Dankzij het succes van AZ en Feyenoord kwam er donderdagavond weer een vol punt bij. Als Nederland zesde blijft, mag de nummer twee van komend seizoen in de Eredivisie ook direct de Champions League in.

UEFA-coëfficiëntenlijst per 16/3

Land 2022/23 Totaal Teams
5. Frankrijk 12,083 60,997 1/6
6. Nederland 12,500 58,900 2/5
7. Portugal 12,166 55,882 2/6
8. België 13,400 41,400 3/5
Bekijk hier al onze video's
Meer UEFA Europa League
Meer over UEFA Europa League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.