Sporting pas laat langs CSKA, BATE verslaat Partizan

Sporting Lissabon en BATE Borisov reizen over acht dagen af naar respectievelijk Rusland en Servië met een nipte voorsprong op zak. De Portugezen wonnen in de play-offs van de Champions League thuis van CSKA Moskou, de kampioen van Wit-Rusland was te sterk voor Partizan Belgrado.

Sporting Lissabon – CSKA Moskou 2-1
Tien jaar na de pijnlijk verloren UEFA Cup-finale (1-3) nam Sporting Lissabon een klein beetje revanche op CSKA Moskou. Lang leek de nummer twee van Rusland - met doelman Igor Akinfeev, Aleksey en Vasili Berezutsky en Sergey Ignashevich net als in 2005 op het veld - Estádio José Alvalade opnieuw ongeschonden te verlaten. Het overwicht van Sporting Lissabon betaalde zich in de 82ste minuut echter uit toen Islam Slimani (foto) raak schoot na een slim hakballetje van André Carrillo.

De Algerijnse spits gaf daarmee na enkele gemiste pogingen eindelijk gevolg aan de openingstreffer van collega-spits Teófilo Gutiérrez. De Colombiaanse aanwinst tikte de bal in de twaalfde minuut in het Russische doel na een slimme assist van Bryan Ruiz (ex-PSV en -FC Twente). Vervolgens zag trainer Jorge Jesus zijn ploeg echter kans op kans missen, terwijl uitblinker Carrillo tien minuten voor tijd werd teruggefloten wegens buitenspel terwijl hij scoorde.

Het gevaar van een Russische stunt bleef daarmee voortdurend op de loer liggen. CSKA was dankzij de snelheid van Seydou Doumbia en Ahmed Musa (ex-VVV-Venlo) regelmatig dreigend via de counter. Dat had zich vijf minuten voor rust uitbetaald toen de doorgebroken Doumbia zijn gemiste penalty van dertien minuten eerder goedmaakte door Sporting-sluitpost Rui Patrício te omspelen en CSKA zo het belangrijke uitdoelpunt te bezorgen. Ondanks die belangrijke treffer moeten de Russen over acht dagen wel winnen om de Champions League te bereiken.

BATE Borisov – Partizan Belgrado 1-0
BATE Borisov, met verloren zoon Aleksandr Hleb (ex-Arsenal en –Barcelona) in de basis, zal wat dat betreft iets zelfverzekerder afreizen naar Belgrado voor de return. De Wit-Russische kampioen buitte in de 75ste minuut dankzij Mihail Gordeychuk de overtalsituatie uit, die was ontstaan doordat Marko Jevtovic in de extra tijd van de eerste helft zijn tweede gele kaart had gekregen van arbiter Craig Thomson. De ploeg van de voormalige Feyenoorders Stefan Babovic en Ivan Bandalovski kon met tien man BATE niet van de belangrijke nul afhouden.