Sportief dieptepunt Italiaanse ploegen in Europa

Met de uitschakeling van Napoli, dat donderdagavond in de return met 2-1 van het Spaanse Villarreal verloor, heeft Italië geen enkele club meer over in het Europa League-toernooi. Eerder overleefden Juventus, Palermo en Sampdoria de groepsfase niet.

Sportief dieptepunt Italiaanse ploegen in Europa

Daarmee evenaren de Italiaanse clubs het dieptepunt van 2006/07, toen zich eveneens geen enkele club uit de Serie A bij de laatste zestien van de strijd om de toenmalige UEFA Cup schaarde. De Europa League is bij de Italianen de laatste jaren steevast het ondergeschoven kindje. Juventus bracht tijdens de poulefase van dit seizoen veelal een B-keus op de been, waardoor het de tweede plaats in de groep aan het Poolse Lech Poznan moest laten.

Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de laatste Italiaanse halve finalist van 2008 dateert, toen Fiorentina beter voetbalde dan Glasgow Rangers, maar na het nemen van strafschoppen de Schotten naar de eindstrijd zag gaan. Daarin was Zenit Sint-Petersburg, destijds getraind door Dick Advocaat, overigens te sterk.

Tekenend voor de houding van de Italiaanse clubs ten aanzien van de UEFA Cup (en later de Europa League) is het verloop van de halve eindstrijd van 2002 tussen Internazionale en Feyenoord. Het vooraf favoriet geachte Inter begon laatdunkend aan het tweeluik en hield sterren als Ronaldo en Alvaro Recoba op de bank, ten faveure van mindere goden als Mohammed Kallon en Nicola Ventola.

De Rotterdammers wonnen in Milaan met 1-0 door een eigen goal van Iván Cordóba en hielden de ongeïnspireerde Nerazzurri in De Kuip op een 2-2 gelijkspel. Pas toen de ploeg bij rust 2-0 achterstond leken de spelers de confrontatie serieus te nemen, maar twee treffers in de 84ste en de 90ste minuut waren niet afdoende voor een finaleplaats.

Hoe anders was het in de jaren negentig toen de Italiaanse topclubs liefst zevenmaal beslag legden op de UEFA-beker. Internazionale won de beker zelfs driemaal, in 1991, 1994 - met Dennis Bergkamp en Wim Jonk - en 1998. De hegemonie van de Italianen in het UEFA Cup-toernooi was aan het eind van de vorige eeuw vrijwel niet te doorbreken. Alleen in 1996 stond er geen vertegenwoordiger van de Serie A in de finale.

In 1990, 1991, 1995 en 1998 was er zelfs sprake van een All Italian Final, terwijl in 1992 en 1997 respectievelijk Torino en Inter de Cup slechts nipt aan zich voorbij zagen gaan. Torino verloor de tweedelige finale tegen Ajax op basis van uitdoelpunten en Inter moest in de return in eigen stadion na strafschoppen in Schalke 04 zijn meerdere erkennen, omdat Iván Zamorano en Aron Winter oog in oog met doelman Jens Lehmann hun zenuwen niet in bedwang konden houden.

Na de UEFA Cup-winst van Parma in 1999 bereikte geen enkele Italiaanse club nog de finale van het Europese bekertoernooi. Met de uitschakeling van Napoli als nieuw dieptepunt in de Europa League zijn alle pijlen nu gericht op de Champions League.

Want na het gloriejaar 2010, waarin Internazionale zich tot het beste team van Europa en de wereld kroonde, zijn ook de prestaties in de Champions League in 2011 nog weinig hoopgevend. AC Milan, AS Roma en Inter verloren in eigen stadion alle de heenwedstrijd van de achtste finale en hebben in de returns in Londen, Donetsk en München heel wat goed te maken om de huidige Europese campagne voor het Italiaanse clubvoetbal niet te laten verworden tot één grote flater. (Tim Vos) Hieronder een overzicht van de UEFA-Cup-finales in de jaren '90. Goed is te zien dat de Italiaanse clubs in het betreffende decennium deze Europese competitie domineerden. Slechts een finale (1996) werd afgewerkt zonder een Italiaanse ploeg aan de aftrap. Achter de naam van de uiteindelijke winnaar staat een sterretje (*).

Jaar Duel Uitslag
1990 Juventus (Ita)*-Fiorentina (Ita) 3-1, 0-0
1991 Internazionale (Ita)*-AS Roma (Ita) 2-0, 0-1
1992 Torino (Ita)-Ajax* 2-2, 0-0
1993 Borussia Dortmund-Juventus (Ita)* 1-3, 0-3
1994 Casino Salzburg-Internazionale (Ita)* 0-1, 0-1
1995 Parma (Ita)*-Juventus (Ita) 1-0, 1-1
1996 Bayern München*-Girondins Bordeaux 2-0, 3-1
1997 Schalke 04*-Internazionale (Ita) 1-0, 0-1
1998 Internazionale (Ita)*-Lazio (Ita) 3-0
1999 Parma (Ita)*-Olympique Marseille 3-0
Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's